Coops uppmaning till politikerna: slopa lagen som tvingar oss slänga prima ägg!

Coops uppmaning till politikerna: slopa lagen som tvingar oss slänga prima ägg!

Trots att många aktörer vill minska matsvinnet, finns det lagar och regelverk som faktiskt ökar matsvinnet i butik. Coop har därför skickat prima ägg som är på väg att bli olagliga till toppkandidaterna i det kommande EU-valet. Detta som en uppmaning att ändra den ogenomtänkta lagstiftning som idag reglerar äggförsäljningen i Sverige.

Varje dag tvingas svenska livsmedelsbutiker slänga fullt ätbara ägg – för att inte bryta mot en EU-lagstiftning. Lagen säger nämligen att det är olagligt att sälja ägg hela sju dagar innan bäst före-datum – ett datum som dessutom är satt flera veckor (eller till och med månader) före den verkliga sista förbrukningsdagen.

– Den här lagen innebär i praktiken att våra butiker tvingas slänga prima, fullt ätbara ägg en vecka innan bäst-före-datum. Det här är en orimlig lagstiftning som bidrar till att matsvinnet ökar. Jag vill därför vädja till de politiker som nu snart tar plats i EU-parlamentet att driva frågan om en smartare lagstiftning på det här området, säger Magnus Johansson, vd på Coop Sverige.

EU-lagstiftningen är anpassad för hur ägg hanteras i främst de södra delarna av Europa där ägg vanligtvis förvaras i rumstemperatur och där salmonella förekommer i ägg. Svenska konsumenter förvarar oftast ägg i kylen, vilket gör att de kan hålla ytterligare ett par månader efter att bäst-föredatumet är passerat. I svenska ägg förekommer dessutom inte salmonella.

Lagstiftningen gör också att det är förbjudet att sälja ägg efter bäst före-datum en regel som inte gäller för andra livsmedel som kan reas ut så att matsvinnet minskar.

Att ägg går att äta långt efter hållbarhetsdatum verkar däremot vara väl känt bland svenska konsumenter. När Demoskop på Coops Matometers uppdrag frågade 1 005 personer om äggens hållbarhet, så trodde majoriteten att de håller minst en månad efter bäst före-datumet. En tredjedel av konsumenterna kläcker gamla ägg för att se om de är dåliga. Bara sju procent av de tillfrågade uppgav att de slänger ägg direkt efter utgånget datum.

För mer information, vänligen kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13

  • Volta Greentech och Coop i samarbete för mer klimatsmart mjölk

    Volta Greentech och Coop i samarbete för mer klimatsmart mjölk

    Volta Greentech, det svenska startupbolaget och ett av bolagen i den svenska foodtech-acceleratorn Bloomer (https://bloomeraccelerator.com/), har skapat ett algfodertillskottet med potential att reducera metanutsläpp hos kor med 60–90 procent. Nu startar den första kommersiella studien med fodertillskottet, med syftet att kvalitetssäkra mjölken och med målsättningen att utveckla en kommersiell produkt i Coops butiker under 2021. Studien genomförs med 24 mjölkkor och väntas vara klar i november 2020.
    Läs mer
  • Coop sätter mål om minskat matsvinn – mindre än 1 procent år 2025

    Coop sätter mål om minskat matsvinn – mindre än 1 procent år 2025

    En tredjedel av den mat som produceras i världen går till spillo och matsvinnet i butiker och hushåll i Sverige uppskattas till cirka 55 kg per person per år. Mot bakgrund av detta vill Coop ta ett större ansvar för att branschen ska bidra till att minska matsvinnet. Därför sätter vi nu upp ett mål om att det matsvinn som uppstår i vår egen verksamhet ska vara mindre än 1 procent av omsättningen år 2025.
    Läs mer