Coops uppmaning till politikerna: slopa lagen som tvingar oss slänga prima ägg!

Coops uppmaning till politikerna: slopa lagen som tvingar oss slänga prima ägg!

Trots att många aktörer vill minska matsvinnet, finns det lagar och regelverk som faktiskt ökar matsvinnet i butik. Coop har därför skickat prima ägg som är på väg att bli olagliga till toppkandidaterna i det kommande EU-valet. Detta som en uppmaning att ändra den ogenomtänkta lagstiftning som idag reglerar äggförsäljningen i Sverige.

Varje dag tvingas svenska livsmedelsbutiker slänga fullt ätbara ägg – för att inte bryta mot en EU-lagstiftning. Lagen säger nämligen att det är olagligt att sälja ägg hela sju dagar innan bäst före-datum – ett datum som dessutom är satt flera veckor (eller till och med månader) före den verkliga sista förbrukningsdagen.

– Den här lagen innebär i praktiken att våra butiker tvingas slänga prima, fullt ätbara ägg en vecka innan bäst-före-datum. Det här är en orimlig lagstiftning som bidrar till att matsvinnet ökar. Jag vill därför vädja till de politiker som nu snart tar plats i EU-parlamentet att driva frågan om en smartare lagstiftning på det här området, säger Magnus Johansson, vd på Coop Sverige.

EU-lagstiftningen är anpassad för hur ägg hanteras i främst de södra delarna av Europa där ägg vanligtvis förvaras i rumstemperatur och där salmonella förekommer i ägg. Svenska konsumenter förvarar oftast ägg i kylen, vilket gör att de kan hålla ytterligare ett par månader efter att bäst-föredatumet är passerat. I svenska ägg förekommer dessutom inte salmonella.

Lagstiftningen gör också att det är förbjudet att sälja ägg efter bäst före-datum en regel som inte gäller för andra livsmedel som kan reas ut så att matsvinnet minskar.

Att ägg går att äta långt efter hållbarhetsdatum verkar däremot vara väl känt bland svenska konsumenter. När Demoskop på Coops Matometers uppdrag frågade 1 005 personer om äggens hållbarhet, så trodde majoriteten att de håller minst en månad efter bäst före-datumet. En tredjedel av konsumenterna kläcker gamla ägg för att se om de är dåliga. Bara sju procent av de tillfrågade uppgav att de slänger ägg direkt efter utgånget datum.

För mer information, vänligen kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13

  • Paul Svensson vill göra Coops matsvinn till ny mat

    Paul Svensson vill göra Coops matsvinn till ny mat

    Varje dag får en butik varor över som inte går att sälja. Det kan vara ett datum som passerats, en frukt som tappats i golvet eller en förpackning som gått sönder. Oftast går den här maten att äta och Coop har därför gett företaget Retired Hen uppdraget att undersöka om det skapa nya livsmedel av matsvinn.
    Läs mer
  • Stora Coop Visby prisas som Årets hållbara matbutik

    Stora Coop Visby prisas som Årets hållbara matbutik

    Stora Coop Visby, Coop Leksand och Coop Kristinedal fick alla ta emot pris  när hållbarhetspriset White Guide Green delades ut för andra gången. White Guide Green är det första initia...
    Läs mer