Coops senaste Medlemspanel visar: Det experimenteras i köken på årets sista dag

Sex av tio provar nya recept till nyårsmiddagen. Det visar resultaten från Coops senaste Medlemspanel på temat ”Årets sista helger”. Totalt deltog 10 000 personer i undersökningen som genomfördes i november 2008.

Julen är en stor mathelg då många vill ha traditionell julmat med få avvikelser från tidigare år. Under nyår däremot är ramarna inte lika strama och många väljer att prova nya recept. Coops senaste Medlemspanel visar att det är många som experimenterar i köket på årets sista dag. Närmare 40 procent av de svarande söker recept och inspiration på nätet, därefter följer tidningar som inspirationskälla. Undersökningen visade också att svenska familjer helst äter råvaror som kött, skaldjur och fisk på nyår.

– För mig som kock och matinspiratör känns det roligt och stimulerande att så många vågar prova nya recept till nyårsmiddagen. Som ett svar på detta har vi på coop.se ett flertal nyårsrecept för såväl en stramare som en mer generös budget. Med rätt kunskap behöver bra och god mat inte alls gräva så stora hål i plånboken, säger Sara Begner, matinspiratör på Coop.

Sara Begner har tagit fram tre menyförslag till nyårsmiddagen:

Budgetmeny Förrätt: Sallad Caprese Varmrätt: Lax med krämiga rotfrukter Dessert: Pannacotta med karamell

Mellanmeny Förrätt: Filodegsknyten med Stilton Varmrätt: Laxrulader med ekologisk torskfärs Dessert: Tarte au chocolate

Lyxmeny Förrätt: Skockor Creme Ninon style Varmrätt: Helstekt oxfilé med potatistorn Dessert: Tre sorters sorbet

Undersökningen visade också att de flesta firar årets sista timmar tillsammans med sin närmsta familj, släkt och vänner. Endast fyra procent angav att de brukar gå på stor fest på nyårsafton.

Coops undersökningar via Medlemspanelen är ett sätt för Coop att föra en kontinuerlig dialog med kunder, medlemmar och därmed också ägare, för att kunna möta deras önskemål i butik.

Ytterligare upplysningar: Magnus Frisk, informationschef Coop Sverige 08 743 20 11 Coops pressjour tel 08-743 23 33

 • Coop sätter nya klimatmål – ska även påverka leverantörer

  Coop tar nästa steg i arbetet med att minska klimatutsläppen. Med nya klimatmål ska utsläppen från Coops egen verksamhet minska och dessutom sätter Coop tydligare klimatkrav på sina leverantörer.  
  Läs mer
 • Coop och HKScan satsar på unga nötköttsproducenter

  Coop och HKScan satsar på unga nötköttsproducenter

  HKScan och Coop tror på svenskt lantbruk som en framtidsbransch och vill värna de viktiga värden som det svenska lantbruket står för. Vi tror att hållbarhet, djuromsorg och bidrag till biologisk mångfald kommer att bli ännu mer centrala värden framöver. Vi tror att efterfrågan på svenskt kött kommer att öka och vill säkra framtidens produktion och tillgång. Dessutom ser vi en möjlighet att bidra till att stötta generationsskiftet inom det svenska lantbruket.
  Läs mer