Coops matkreatör Sara Begner släpper kokbok med budgetrecept

Coops matkreatör Sara Begner släpper kokbok med budgetrecept

Nu kommer klassikern och Sveriges mest sålda kokbok i ny skrud. I juli släpps en ny utgåva av Vår kokbok på temat på allas läppar: ”budget”.

1951 gavs Vår kokbok första gången ut av Kooperativa Förbundets Provkök, kort kallat KF:s provkök hos gemene man, och har därefter blivit en ständig följeslagare under matlagningen. Sara Begner är den blott tredje personen som innehaft rollen Chef Provköket sedan starten för 80 år sedan. Numera arbetar hon främst med att inspirera Coops kunder och medlemmar till såväl god, hållbar, snabblagad, modern som billig matlagning. De senaste åren har det blivit tydligt från de miljontals medlemmarna att de önskar fler budgetrecept. Vår kokbok budget (Norstedts) blir nu den nya systern i Vår kokbok-samlingen.

– Vi har tagit fram en kokbok där fokus ligger på att hålla nere matkostnaderna. Recepten är baserade på prisvärda råvaror som ger möjlighet till en god och omväxlande mat alla dagar i veckan, säger Sara Begner och utvecklar resonemanget.

– Den egna ekonomin och miljön blir en vinnare när du tar vara på matresterna i stället för att slänga dem. Vi har skrivit ner massvis med återvinningstips i boken som kommer göra läsaren till en kreativ stjärna i köket, till exempel handfasta råd om hur du ska tänka när du handlar mat, hur du förhåller dig till bäst före-datumet och hur du planerar en matsedel för veckans middagar.

350 recept ingår i den senaste versionen av Vår kokbok, varav en stor del av dessa återfinns på Coops webbplats och app. Den 26 juli går boken att köpa i handeln.

Fem tips från Sara Begner för att hålla nere matkostnaderna och ändå kunna äta gott och omväxlande:

  1. Sätt en summa: Bestäm hur mycket maten får kosta per vecka eller månad och håll dig sedan till det. Skriv en handlingslista och håll koll på vilka nedsatta priser som din butik erbjuder just nu.
  2. Storpack och/eller smaksättare: Planera för att kunna köpa någon matvara i stor förpackning när det är extrapris, till exempel ris eller pasta. Samma sak med smaksättare, till exempel soja, sesamolja eller soltorkade tomater.
  3. Ät upp maten du köper hem: Man kan samla på sig en hel del varor i skafferiet som sedan blir stående. Låt det inte bli dödläge, utan använd det som finns där. Ta en titt i kyl och skafferi och skriv din inköpslista utifrån det du har hemma.
  4. Rotation i kylskåp: Någon deciliter tacofärs, överbliven pasta, trötta grönsaker, öppnade burkar med pesto, kokt potatis. Allt går att använda på olika sätt. Om man är fler i hushållet måste alla inte alltid äta samma rätt, vilket man kan utnyttja när man vill ta vara på matrester – duka upp en restbuffé.
  5. Grönsaker: Ta en sväng till frysdisken när du handlar. Ofta är frysta grönsaker billigare än färska, och de innehåller lika mycket nyttigheter. Köp också färska grönsaker i säsong, då är de billigare.

Om Sara Begner

Sara Begner är chef för Coop Provkök och tidningen Mer Smaks och Coop Provköks kreativa och inspirerande matkreatör. Sara Begner är också medförfattare till flera kända kokböcker, bland annat klassikern Vår kokbok.

Om boken Vår kokbok – budget

Förlag: Norstedts

Släpps: 26 juli 2024

Typ: Inbunden

Ämne: Matlagning och kokböcker

För frågor om boken kontakta

Fanny Birath, Kommunikationsansvarig
T +46 8 769 88 83. 0730 64 87 00
fanny.birath@norstedts.se

För intervju med Sara Begner kontakta

Coop pressjour media@coop.se

  • Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Coop kommer att sänka priset på plastbärkassar i våra butiker från 6,95 kronor till 3,95 kronor från och med den 1 november. Detta som en direkt följd av att den punktskatt som infördes på plastbärkassar år 2020 tas bort. Coop uppmanar sina medlemmar och kunder att använda sina bärkassar många gånger.
    Read more
  • Årets Änglamarksfinalister utsedda

    Årets Änglamarksfinalister utsedda

    Mickelgårds Lantbruk från Gotland odlar lokalt och minskar transportbehoven, Helios Innovations från Halmstad renar processvatten i industrin från PFAS och Föreningen Ätbart från Skövde minskar matfattigdomen. Samtliga är finalister och har chansen att vinna årets Änglamarkspris och prissumman på 250 000 kronor. Den hållbara omställningen sker inte bara inom de stora industriföretagen, minst lika betydelsefullt är det som sker bland småföretag och föreningar.
    Read more