Coops havredrycker får svenskmärkning och tar tåget

Coops havredrycker får svenskmärkning och tar tåget

Coops tre havredrycker naturell, choklad och till kaffe tillverkas i Småland av svensk havre. För att ännu tydligare visa det svenska ursprunget uppdateras dryckernas förpackningar med Från Sverige-märkningen. Dessutom kommer havredryckerna att börja transporteras med tåg istället för lastbil.  

Efterfrågan på havredrycker har ökat stort de senaste åren och våra havredrycker under varumärket Coop är mycket populära. Nu sätter vi svenskmärkning på förpackningarna så det ska bli tydligare för våra kunder att dessa görs på garanterat svensk havre, säger Åsa Wickholm, chef för Coops egna varumärken.

Coop har haft havredrycker under eget varumärke sedan år 2009. 2019 lanserades Havre till kaffe som idag är storsäljaren. När Havre till kaffe lanserades valde Coop att lägga tillverkningen av den i Småland. I år har även tillverkningen av naturell och choklad flyttats dit, från att tidigare ha tillverkats i Tyskland. Därmed görs samtliga havredrycker i Sverige, av svensk havre.

Coop ensam i dagligvarubranschen om att köra mycket på tåg 

Coop har sedan 2009 använt tåg som en viktig del i transportlösningen för att förse Coops butiker med varor. Idag körs cirka 35% av Coops transporter på tåg, högst andel av alla livsmedelsföretag.

Totalt ersätter Coops varutransporter med tåg närmare 17 000 lastbilstransporter varje år. Sedan början av sommaren har även havredryckerna flyttats över från lastbil till tåg.

Med nuvarande försäljning sparar vi 88 fulla lastbilar per år som annars hade gått mellan Småland och Bro, och som nu istället går på tåg. Det minskar klimatbelastningen från vår verksamhet och det avlastar vägarna från trafik. Vi tror också att det uppskattas av Coops kunder som är medvetna konsumenter som vill handla bra mat med så lågt hållbarhetsavtryck som möjligt, säger Åsa Wickholm.

Fakta 

  • Hållbarhetsdeklarationerna för de olika havredryckerna nås via coop.se/handla eller någon av Coops appar. Havre till kaffe på coop.se.
  • Coop-tåget startar på Coops terminal i Bro, utanför Stockholm där trailer lastas på tåget med varor från terminalerna i Bro, Västerås och Enköping. Tågen går söderut till Malmö, via Alvesta, för omlastning och distribution ut till Coops butiker i södra Sverige. Under dagen samlas varor in från Coops leverantörer för att vända tillbaka med nordgående tåg till Bro och vidare till de andra terminalerna i Mälardalen.
  • Tågtransporterna ersätter nästan 17 000 lastbilstransporter per år, och innebär att man undviker utsläpp av koldioxid med 9 600 ton årligen. Det motsvarar ungefär 20 procent av den klimatpåverkan som Coop mäter och rapporterar.

Coops pressjour010-7431313