Coop vinner Årets Lyft för mångårig satsning på tåg

Coop har igår tilldelats det nationella transportpriset Årets Lyft av Godstransportrådet. Detta för att Coop har visat att tåget fungerar även för dagligvaruhandeln som en smart och miljövänlig transportlösning.

Med tåget har Coop minskat sina koldioxidutsläpp med 6 700 ton årligen, vilket motsvarar cirka 350 lastbilar i veckan. Coop bidrar också genom att använda tåg med att minska de samhällsekonomiska kostnaderna med 22 miljoner kronor årligen, enligt dåvarande statens institut för kommunikationsanalys, SIKA. 

– Vi är glada och stolta över att ha fått priset Årets Lyft. Med Coop-tåget spar vi både pengar och miljö och skapar samtidigt ekonomisk och ekologisk nytta för våra kunder, säger Örjan Grandin, vd Coop Logistik.

Coop har sedan 2009 använt tåg som en viktig del i transportlösningen för att förse Coops 700 butiker med frysta, kylda och rumstempererade livsmedel liksom Nonfood. Coop Logistik använder kombitrafik där tåget kör ända in till kombiterminalen i Bro, belägen intill Bro terminal. Där lyfts lastade trailers på tåget med dagligvarorna till Helsingborg via Alvesta. Coop-tåget återvänder sedan till Bro terminal med nya dagligvaror. 

För ytterligare information:

Marika Hjelm Siegwald, Informationschef Coop Logistik AB,
tel: 070-614 99 35
Coops pressjour, tel: 010-743 13 13

Bildtext 1: Peter Rosendahl, Transportchef och Carl-Fredrik Bernmar, Logistikutvecklingschef Coop Logistik AB, mottog i går priset Årets Lyft av Godstransportrådet.

Bildtext 2: Örjan Grandin, vd Coop Logistik

Om Coop Logistik AB
Coop Logistik AB är ett dotterbolag till Coop Sverige AB och ingår i KF-koncernen. Coop Logistik ansvarar för Coops varuflöde till cirka 700 butiker i Sverige vilket inkluderar distribution och terminaler. Coop Logistik är ett av Sveriges största logistikbolag med cirka 280 000 leveranser per år, vilket motsvarar cirka 6 miljoner rullburar med dagligvaror och Nonfood. Coop Logistik ansvarar också för leveranserna av sortimenten Bilist och Nonfood till OK Q8 samt av Food och Nonfood till grossisten Martin Olsson Cashar AB. 

 • Handla mat på nätet och hämta dina kassar på Göteborg Landvetter

  Handla mat på nätet och hämta dina kassar på Göteborg Landvetter

  Coop är först ut i Sverige med en innovativ tjänst för att leverera mat som beställts på nätet. 16 april startar Coop ett test där man kan beställa sin mat på nätet och sedan välja att hämta ut matkassarna utanför ankomsthallen på Göteborg Landvetter Airport. Kraven på flexiblare leveranslösningar ökar, samtidigt förväntas kraven från kunder öka ännu mer när fler väljer att köpa mat på nätet.
  Läs mer
 • Coop och Änglamark branschledande varumärken inom hållbarhet

  Coop och Änglamark branschledande varumärken inom hållbarhet

  Änglamark rankas som Sveriges mest hållbara varumärke inom mat och dryck samtidigt som Coop för andra året i rad utses till den hållbaraste matkedjan. Det står klart när Nordens största...
  Läs mer