Coop utökar samarbetet med Too Good To Go för att minska matsvinn

Coop utökar samarbetet med Too Good To Go för att minska matsvinn

Coop tar ännu ett steg i arbetet med att minska matsvinnet genom att gå in i ett nationellt samarbete med maträddarappen Too Good To Go. Genom samarbetet kommer fler kunder kunna köpa mat som riskerar att bli svinn till rabatterat pris och Coop får ett verktyg till för att minska matsvinnet.  

Genom appen Too Good To Go kan anslutna butiker erbjuda matkassar som innehåller varor som närmar sig bäst före-datum, är utsorterade eller överskott och riskerar att bli svinn i slutet av dagen. Kassarna säljs till rabatterat pris och varje såld kasse bidrar till minskat matsvinn i butik. Ett antal Coop-butiker har redan lyckosamt testat tjänsten och med ett utökat samarbete är ambitionen att fler butiker över hela landet ska kunna ansluta sig.

Vi går nu in ett ramavtal som gör att fler butiker har möjlighet att samarbeta med Too Good To Go. Vi vill både inspirera och hjälpa kunder till att göra hållbara val och den här tjänsten är smidig både för oss och för kunden för att rädda mat som riskerar att bli svinn, säger Anneli Bylund, hållbarhetsstrateg på Coop Sverige.

 

Det känns fantastiskt att få utöka vårt partnerskap med Coop Sverige och därmed få möjligheten att nå kunder över hela landet och rädda ännu mer mat. Vi har under bara några månaders tid räddat tonvis med mat tillsammans. Resultaten är tydliga, tillsammans gör vi skillnad, säger Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go.

11 pilotbutiker med fint resultat 

Coops 11 pilotbutiker finns i Värmland, Stockholm och på Gotland. Butikerna har tillsammans hittills under 2022 räddat 9415 matkassar och kunderna har gett höga betyg till tjänsten.

– Vi har kört med Too Good To Go i mer än ett år. Kunderna och medarbetarna älskar att det fungerar så smidigt att köpa och sälja något som annars riskerar att svinnas bort, säger Markus Wahlgren, butikschef Stora Coop Visby.

– Samarbetet är verkligen uppskattat av våra kunder och vi är både stolta och glada över att vara med och sätta Värmland på Too Good To Go-kartan. Ju fler vi är som går ihop mot matsvinnet desto större skillnad kan vi göra tillsammans, säger Henrik Brunstein, butikschef Coop Kil.

– Vi har varit igång i precis ett år med att rädda mat tillsammans. Det har fungerat bra från start och nu är det en del av vår dagliga rutin. Man märker att det sprider sig, folk pratar om det. Det är roligare för oss också, att vi kan göra något bra av det som annars skulle slängas. Det känns bra i magen när vi gör allt vad vi kan för att inte slänga mat, säger Maria Ytter, butikschef Coop Hagastaden.

De butiker som idag är anslutna till Too Good To Go är;

  • Coop Värmland: Coop Kil, Coop Kronoparken och Coop Herrhagen
  • Coop Gotland: Stora Coop Visby, Coop Öster, Coop Slite och Coop Ljugarn
  • Coop Butiker och Stormarknader: Stora Coop Bromma, Stora Coop Västberga, Coop Hagastaden, Coop Örnsberg.

Om Coop och matsvinn 

Coop har länge arbetat för att minska matsvinnet och har som mål att matsvinnet som uppstår i Coops verksamhet ska vara mindre än 1 procent av omsättningen 2025. Det matsvinn som uppkommer ska hanteras på ett ansvarsfullt sätt.

Läs mer om Coops arbete för att minska matsvinn.  

Om Too Good To Go 

Too Good To Go är världens största matsvinnsrörelse och startades i Danmark 2016. Idag finns företaget i 17 länder och har hittills räddat över 160 miljoner måltider genom att göra det enkelt för både restauranger, butiker, caféer och användare att ta tillvara på överskottsmat. Via appen säljer företag sitt överskott till användare som hämtar maten på plats. Tillsammans med appen har rörelsen även lanserat projekt för att förändra datummärkningar på livsmedel och initiativ som hjälper hushåll att minska sitt matsvinn.

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se