Coop säljer Grådö Mejeri till Falköpings Mejeri

Välkommen till pressträff idag den 26 juni kl 13.00 på Grådö Mejeri, Mejerivägen 4, Hedemora. På plats finns Thomas Areskoug, styrelseordförande Grådö Mejeri och Direktör Affärsområde Marknad på Coop samt Staffan Eklöv, vd Grådö Mejeri. Anmälan till kristofer.myrevik@coop.se, 010-743 12 37

Coop säljer Grådö Mejeri i Dalarna till Falköpings Mejeri. Falköpings Mejeri tar över Coops avtal och förpliktelser gentemot mjölkbönder, medarbetare och kunder. Grådö kommer fortsatt att vara en viktig bas för Coops utveckling och tillverkning av mejeriprodukter under egna varumärken. 

Nu övergår ägandet av Grådö från ett kooperativt företag, Coop, till ett annat kooperativt företag. Med Falköpings Mejeri som ägare tas ytterligare ett steg i utvecklingen av Grådö. Mejeriet var nedläggningshotat för bara två år sedan då Coop förvärvade det och utvecklade verksamheten.

Genom Grådö har vi ritat om mejerikartan, motat lokala monopol, gett konsumenterna större mångfald och lägre pris, samtidigt som mjölkbönderna fått bättre betalt. Att Falköping övertar avtal och förpliktelser gentemot mjölkbönder och medarbetare har varit oerhört viktigt för oss i den här affären, säger Johnny Capor, CFO och vice VD för Coop Sverige.

Coop har skrivit ett långsiktigt avtal om produktion med Falköpings Mejeri och Grådö kommer därmed att fortsatt vara en viktig bas för utveckling och produktion av Coops egna varumärken inom mejeriområdet. Med ny ägare får mejeriet dessutom möjlighet att öka produktionen ytterligare genom att tillverka och sälja produkter även utanför Coops butiker.

– Som vi sa redan när vi köpte Grådö finns det inget egenvärde för Coop att äga ett mejeri. Men som situationen såg ut då, att vi inte kunde få de befintliga mejeriföretagen att möta vårt behov för tillverkning av egna varumärken, var Grådö en utmärkt lösning. Idag ser de andra mejeriföretagens inställning till handelns egna varumärken annorlunda ut, säger Thomas Areskoug, styrelseordförande Grådö Mejeri och Direktör Affärsområde Marknad på Coop.

Coop köpte Grådö Mejeri i juni 2012 av Arla som ålagts av Konkurrensverket att sälja Grådö. Detta efter att Arla förvärvat Milko som var ägare till Grådö.

Grådös utveckling har överträffat Coops prognoser. Redan efter ett år visade verksamheten vinst och produktionsvolymen ligger idag på 50 miljoner liter per år och 39 mjölkgårdar är leverantörer. Samtidigt har Grådö kapacitet att dubbla produktionen.

Coop och Falköpings Mejeri har redan idag ett samarbete. Den mjölk som säljs under varumärket Coop i södra Sverige producerats av Falköpings Mejeri i Falköping.

– Vi är väldigt nöjda med förvärvet och det fortsatta samarbetet med Coop. Grådö är ett välskött mejeri som har mycket stor potential. Vi får nu en kompletterande bas i Mellansverige och har alla förutsättningar att fortsätta växa till gagn för såväl konsumenter, handeln och mjölkbönderna, säger Thomas Andersson, vd Falköpings Mejeri.

– Med Coop som ägare har vi snabbt kunnat bygga upp ett lönsamt mejeri med en stabil verksamhet. Coop har tagit ett mycket bra ägaransvar för vår utveckling. Med Falköpings Mejeri som ny ägare öppnas även möjligheten att bredda vår försäljning av Grådös produkter, något som efterfrågas av handel och konsumenter. Falköpings Mejeri är ett framgångsrikt helsvenskt mejeri och känns som en mycket bra ägare, säger Staffan Eklöv, vd Grådö Mejeri

Ytterligare information

För journalister :

Coops pressjour, tel. 010-743 13 13 (för kontakt med talespersoner)

Staffan Eklöv, vd Grådö Mejeri, tel. 070-205 68 02

Thomas Andersson, vd Falköpings Mejeri tel. 070-883 59 79

Ulf Claesson, ordförande Falköpings Mejeri tel. 070-380 60 30

För kunder:

Coop Kundkontakt, tel. 0771-17 17 17

Grådö Mejeri AB är ett dotterbolag till Coop Sverige AB. Mejeriet tillverkar mejeriprodukter Coops egna varumärken Coop och Coop Änglamark samt produkter under Grådövarumärket. Mejeriet har 34 medarbetare samt 39 kontrakterade mjölkgårdar i Dalarna, Uppland, Västmanland och Örebro län. Invägningen är cirka 50 miljoner kilo mjölk per år. Cirka 20 procent av produktionen sker med ekologisk mjölkråvara.

Falköpings Mejeri ägs av cirka 200 mjölkbönder på och omkring Falbygden. Ett 20-tal är anslutna till föreningen KRAV®. På mejeriet arbetar drygt 70 personer med produktion, kvalitetskontroll och administration. Falköpings Mejeri omsätter mer än 700 MSEK vilket motsvarar 150 miljoner liter mjölkråvara som förädlas och levereras i totalt 65 miljoner förpackningar av olika slag. www.falkopingsmejeri.se


 • Träffa Coop i Almedalen

  Träffa Coop i Almedalen

  I nästa vecka startar Almedalen 2024. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Några av de ämnen som vi kommer att diskutera är stärkt krisberedskap, vägen mot en mer hållbar livsmedelskedja samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.  
  Read more
 • Ny testvinst för Coop bearnaise

  Ny testvinst för Coop bearnaise

  År efter år fortsätter Coops bearnaisesås att imponera på landets smakpaneler. Nu även i Testfaktas oberoende laboratorietest.
  Read more