Coop river matpyramiden i Almedalen

Coop river matpyramiden i Almedalen

På 70-talet tog Kooperativa Förbundet fram matpyramiden för att göra det enkelt att äta prisvärt och hälsosamt. När Coop nu 40 år senare ser hur folk faktiskt äter kan vi snabbt konstatera att den inte längre fungerar. I toppen på svenskarnas matpyramid ligger nu hela 30 procent tomma kalorier. Därför har vi kommit fram till det drastiska beslutet att det är dags att riva matpyramiden. Almedalen blir startskottet för Coops nya strategi för hur vi pratar om hälsosam och hållbar mat.

När matpyramiden föddes 1974 skapade den stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt. I toppen fanns den minsta delen på 13 procent som utgjordes av kött, fisk, fågel och ägg. Resten av pyramiden utgjordes av basvaror som mejeriprodukter, cerealier, potatis, frukt och grönsaker.

– Även om 70-talets matpyramids proportioner till stor del gäller även idag måste jag tyvärr konstatera att den inte längre påverkar våra konsumenter. Dagens pyramid där tomma kalorier är den största delen är det tydligaste beviset. Vi äter dessutom nästan dubbelt så mycket kött idag jämfört med 70-talet, vilket varken är bra för den egna eller planetens hälsa, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Förutom att visa hur vi äter idag i form av en pyramid baserad på den senaste statistiken från Jordbruksverket har Coop låtit Sifo undersöka svenskarnas matvanor nu i juni. Undersökningen visar också att kostråden från matpyramiden inte biter på befolkningen. Till exempel äter mer än var fjärde man kött mer än fyra gånger per vecka, medan bara 15 procent av männen äter frukt dagligen. En annan negativ utveckling är att var tredje under 30 dricker sockersötad dryck minst en gång i veckan. Bland äldre är det bara var tionde som har samma höga konsumtion.

Men vad ska Coop då ersätta matpyramiden med? Nu går startskottet för Coops arbete med att ta reda på det. Under Almedalen har vi därför samlat Sveriges ledande experter och makthavare inom mat, hälsa och hållbarhet. Vi gör det för att vi vill lyssna, lära och sedan skapa en helt ny strategi för hur vi ska tackla framtidens utmaningar, både inom hälsa och hållbarhet kopplat till mat.

– Vi är inte ute efter en snabb enkel lösning, för det kommer att krävas många olika initiativ från oss i branschen, politiker, opinionsbildare och alla matinspiratörer runt om i Sverige. Däremot vill vi på Coop använda den starka kraft som finns i våra medarbetare och butiker för att bygga ett hälsosammare och hållbarare samhälle, utifrån de insikter vi kommer att samla med start i Almedalen, säger Louise König.

Coop kommer i Almedalen i år att samla kunskap från ledande experter och myndigheter i ett rundabordssamtal. Coop är också tillsammans med Svenska Dagbladet arrangör av seminariet ”Ohållbart och ohälsosamt – hur ska vi få våra matvanor att sluta förstöra kropp och planet?”, där bland annat professor Johan Rockström, journalisten Henrik Ennart, Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket och riksdagsledamoten Carl Schlyter kommer att diskutera vad som kommer att krävas av matbranschen i framtiden och vad som kommer efter matpyramiden.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Louise König, hållbarhetschef Coop: 010-743 21 17
Coops pressjour: 010-743 13 13

Matpyramidens historia:
I det tidiga 70-talet var ekonomin i världen och Sverige i svajning och priserna på mat steg. Det var en utmaning för konsumenterna att äta näringsriktigt till en rimlig kostnad. Anna-Britt Agnsäter som var chef för Kooperativa Förbundets provkök under den här perioden lanserade flera kontroversiella lösningar, som att dela upp maten i basmat och tillägg. Hon utvecklade tankarna i ett kostschema som slutligen blev matpyramiden. I september 1974 firade KF 75-årsjubileum och tidningen Vi gav ut ett jubileumsnummer till alla hushåll i Sverige. På mittuppslaget, i stor färgbild, presenterades matpyramiden för första gången. Den fick stor uppmärksamhet och gensvaret var starkt. Till skillnad från kostcirkeln gav pyramiden besked om hur mycket man skulle äta av bas respektive tillägg eller topp.

 • Volta Greentech och Coop i samarbete för mer klimatsmart mjölk

  Volta Greentech och Coop i samarbete för mer klimatsmart mjölk

  Volta Greentech, det svenska startupbolaget och ett av bolagen i den svenska foodtech-acceleratorn Bloomer (https://bloomeraccelerator.com/), har skapat ett algfodertillskottet med potential att reducera metanutsläpp hos kor med 60–90 procent. Nu startar den första kommersiella studien med fodertillskottet, med syftet att kvalitetssäkra mjölken och med målsättningen att utveckla en kommersiell produkt i Coops butiker under 2021. Studien genomförs med 24 mjölkkor och väntas vara klar i november 2020.
  Läs mer
 • Coop sätter mål om minskat matsvinn – mindre än 1 procent år 2025

  Coop sätter mål om minskat matsvinn – mindre än 1 procent år 2025

  En tredjedel av den mat som produceras i världen går till spillo och matsvinnet i butiker och hushåll i Sverige uppskattas till cirka 55 kg per person per år. Mot bakgrund av detta vill Coop ta ett större ansvar för att branschen ska bidra till att minska matsvinnet. Därför sätter vi nu upp ett mål om att det matsvinn som uppstår i vår egen verksamhet ska vara mindre än 1 procent av omsättningen år 2025.
  Läs mer