Coop och KfS blir huvudpartners till Bee Urbans stadsodling

Coop och KfS blir huvudpartners till Bee Urbans stadsodling

Sveriges grönaste matkedja Coop blir nu ännu grönare. På lördag påbörjas utvecklingen av en storskalig takodling ovanpå Coops butik vid Garnisonen i Stockholm. På taket kommer odlingarna att samsas med bikupor och solpaneler i ett koncept som utvecklats av Bee Urban, specialister på stadsodling och biologisk mångfald.

Stadsodlingar har blivit en allt vanligare syn i storstäder världen över. Fördelarna är många: den biologiska mångfalden ökar, bin får bättre förutsättningar att klara livet i staden och ytor som idag står oanvända kan användas både för odling och som mötesplatser.

– Intresset för stadsodling har vuxit kraftigt de senaste åren, men det behövs en dynamisk plats där vi kan visa, testa och utveckla nya metoder för odling och biologisk mångfald i en större skala. Vi är därför mycket glada över att Coop som huvudpartner gör det möjligt att utveckla Bee Urban Farmers som blir namnet på satsningen, säger Josefina Oddsberg, grundare av Bee Urban.

Lördagen den 22 oktober tas det första spadtaget för Bee Urban Farmers. Takodlingen kommer sedan att fungera både som en odlings- och mötesplats. De erfarenheter och kunskap som Bee Urban Farmers ger upphov till kommer att föras vidare till andra aktörer som arbetar för en grönare stad. För Coop blir det ett pilotprojekt som kan resultera i flera takodlingar på sikt.

– Vi gör nu stora investeringar för att utveckla och förnya Coops butiker i tre tydliga format. Då känns det naturligt att dra nytta av butikens fulla potential genom att även använda taken för att skapa ett grönare Coop, säger Björn Larsson, marknadsdirektör på Coop.

Konsumentföreningen i Stockholm, KfS, kommer att dela partnerskapet för Bee Urban Farmers med Coop.

– Bee Urban har utvecklat ett smart koncept och vi ser fram mot att lära oss mer om hur stadsodling kan bidra till att öka den biologiska mångfalden i Stockholm. Det kommer att resultera i värdefulla kunskaper som vi sedan kommer att dela med våra medlemmar, säger Lars Ericson, vd för Konsumentföreningen Stockholm.

Fakta om Bee Urban Farmers

  • Adress: Banérgatan 28
  • Odlingsyta: 350 kvadratmeter, inomhusodling 60 kvadratmeter
  • Växthus: Passivt växthus på 40 kvadratmeter
  • Bikupor: 2 st (kommer att ställas ut i vår)
  • Övrigt: Taket kommer också att fungera som samlingsplats för att sprida kunskap om hållbar stadsutveckling. Odlingarna är dock ännu inte öppna för allmänheten utan visning sker på förfrågan hos Bee Urban.
  • Övriga samarbetspartners är: Vasakronan, Allbastiftelsen, Rölunda Gård, Svenska Naturtak, Containertjänst och PhytoEnvitech AB.

För mer information, vänligen kontakta: