Coop och Äldrekontakt startar samarbete för att hjälpa äldre

Coop och Äldrekontakt startar samarbete för att hjälpa äldre

Corona-pandemin slår extra hårt mot våra äldre som måste hitta nya sätt för att lösa många vardagssysslor. För att underlätta vardagen så startar Coop ett samarbete med den ideella organisationen Äldrekontakt som arbetar för att bryta social isolering bland ensamma äldre. Äldrekontakts volontärer hjälper nu de isolerade äldre att handla mat och kan tack vare samarbetet betala med en digital inköpstjänst i Coops butiker för att inte själva behöva ligga ute med pengar.

Myndigheterna vill att de som tillhör en riskgrupp stannar hemma och undviker all onödig social kontakt på grund av Corona-pandemin. Det är en utmanande situation för många men speciellt för äldre som saknar hemtjänst eller anhöriga i sin närhet som kan hjälpa till att lösa enklare vardagssysslor som att handla. Coop inleder nu ett samarbete med den ideella organisationen Äldrekontakt. Organisationen har ett nätverk på cirka 1 000 volontärer i 35 kommuner runt om i landet som nu hjälper äldre med matinköp.

Tack vare samarbetet får Äldrekontakts volontärer tillgång till Coops digitala inköpstjänst och kan enkelt handla mat åt äldre personer som enligt riktlinjer från folkhälsomyndigheten inte bör besöka matvarubutiker. Genom att använda Coops tjänst slipper Äldrekontakts volontär ligga ute med pengar och betalningen hanteras i efterhand utifrån det betalmedel som den äldre har tillgång till.

Det är många människor just nu som inte kan leva sina liv på samma sätt som tidigare. Det här är ett viktigt samarbete som tillför värde och underlättar vardagen för de som har det lite svårare i denna situation, säger Magnus Johansson vd Coop Sverige.

Kontakten med de äldre sker per telefon, vilket är mycket uppskattat. Matkassen lämnas utanför dörren för att minska risken för smittspridning.

Vi ser att det finns personer som inte kan få hjälp via hemtjänst eller anhöriga och vi vill kunna vara den hjälpande handen. Samarbetet med Coop kommer att underlätta för både volontärer och äldre, säger Therese Gyll, verksamhetsansvarig på Äldrekontakt.

Äldrekontakts hjälp med matinköp vänder sig till äldre personer som inte kan handla själva på internet och som inte kan få hjälp med matinköp från hemtjänst eller anhöriga. Den som behöver hjälp kan anmäla sig via formulär på www.aldrekontakt.se. Den som vill bli volontär och hjälpa de äldre anmäler sig via formulär på samma hemsida.

För mer information om samarbetet kan man besöka: https://www.coop.se/Globala-sidor/aldrekontakt/

För mer information kontakta:
Coops presstjänst på 010-743 13 13

Om Äldrekontakt
Äldrekontakt är en ideell organisation som arbetar för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet hos Sveriges allra äldsta. Vi har utvecklat en effektfull metod som hjälper äldre ur ensamheten genom att möjliggöra för dem att regelbundet träffa jämnåriga i samma situation och umgås över generationsgränserna. Verksamheten omfattar 75 grupper i 35 kommuner och ger varje månad cirka 600 gäster möjlighet att träffa varandra tack vare cirka 1 000 volontärer som alla bidrar med sitt: leda sin grupp, skjutsa och ledsaga gäster eller öppna upp sitt hem och bjuda på fika. Under Corona-pandemin hjälper Äldrekontakt sina äldre gäster hjälp med matinköp och fortsatt socialt umgänge i grupp via telefon. Läs mer på: https://www.aldrekontakt.se

Om Coop
Coop är en av Sveriges största dagligvarukedjor med drygt 817 butiker från Katterjåkk i norr till Smygehamn i söder. Coop har sedan 2008 erbjudit näthandel av mat och vår butik på coop.se når drygt 60 procent av de svenska hushållen med hemleveranser och våra matkassar går dessutom att hämta i alla våra butiker. Coop har den högsta andelen ekologisk försäljning i branschen. Totalt omsätter Coop i Sverige 43 miljarder kronor och har över 22 000 medarbetare.

 • Träffa Coop i Almedalen

  Träffa Coop i Almedalen

  I nästa vecka startar Almedalen 2024. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Några av de ämnen som vi kommer att diskutera är stärkt krisberedskap, vägen mot en mer hållbar livsmedelskedja samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.  
  Read more
 • Miljöpris till Coops satsning på fossilfria transporter

  Miljöpris till Coops satsning på fossilfria transporter

  Eskilstuna kommun delar årligen ut ett miljöpris för att uppmuntra till insatser som långsiktigt främjar miljön i kommunen. Årets miljöpris tilldelas Coop för dess nya varuterminal som ligger i Eskilstuna och Coops satsningar på transporter på tåg. Priset delades ut i samband med Världsmiljödagen.   
  Read more