Coop minskar kötid för kunder med nya snabbkassor

Pressmeddelande 2008-05-28

Coop inför nya snabbkassor för att hjälpa medlemmar och kunder att spara tid. I det nya systemet där kunden själv scannar och betalar sina varor kan betydligt fler kassor hållas öppna vilket minskar kötiden. Först ut är Coop Extra Jakobsberg och därefter Coop Konsum på Slussen i Stockholm.

– Vi vet från svaren i Coops Medlemspanel att kunderna vill ha hjälp med att spara tid och förenkla vardagen. De nya kassorna är ett sätt att möta de behoven, säger Magnus Frisk informationschef på Coop Sverige.

De nya snabbkassorna är i första hand tänkta för alla de kunder som handlar lite färre varor på lunchen eller på väg hem från arbetet och vill kunna göra detta snabbt och enkelt. Sex eller fyra snabbkassor finns tillsammans och bemannas av en kundvärd som hjälper kunderna. Därmed kan fler kassor hållas öppna samtidigt.

Kunden har tre steg att gå igenom vid snabbkassorna: 1. Scanna varorna 2. Packa varorna 3. Betala med kort eller kontanter

Snabbkassan har också en våg för varor i lösvikt. För varor med åldersgräns krävs godkännande av en kundvärd vid snabbkassorna. Kassorna har en ställning för kassen som gör det lätt att packa varorna. Erfarenheter från andra länder visar att kunden känner sig bekväm med systemet efter bara två till tre gånger.

– Det här är en ny teknik som vi tror mycket på eftersom de allra flesta idag är vana vid att hantera pekskärmar och kortläsare. Framför allt vid de tider då det är många kunder i butikerna kan snabbkassorna spara mycket tid för kunderna, säger Magnus Frisk.

Först ut är Coop Extra i Jakobsbergs centrum. Inom kort öppnar Coop Konsum på Slussen i Stockholm sina snabbkassor. Coop kommer att utvärdera satsningen kontinuerligt, men planerar att införa systemet i fler butiker till hösten.

– Vi vill använda ny teknik som underlättar för kunderna. Vi har haft Shop Express i stormarknader för kunder som storhandlar. Nu kommer snabbkassorna för kunder som kompletteringshandlar, säger Magnus Frisk.

Ytterligare upplysningar Coops pressjour tel 08-743 23 33

 • Coops nya flergångskasse är bättre för miljön

  Coops nya flergångskasse är bättre för miljön

  Coop ersätter den resurskrävande flergångskassen av bomull med en mer miljöanpassad polyesterkasse, som prissänks med närmare 50 procent. Påsarna för frukt och grönt kommer nu också att bytas ut mot påsar tillverkade av sockerrör.
  Läs mer
 • Coop återkallar frysta broccolibollar

  Coop återkallar frysta broccolibollar

  Coop återkallar frysta Broccolibollar med ost & basilika av varumärket Coop som en försiktighetsåtgärd då kund återfunnit glas i produkten. Återkallelsen gäller enbart förpackningar med bäst före datum 12 juli 2018.
  Läs mer