Coop Logistik AB sluter tågavtal med TX Logistik AB

Idag blev det klart att TX Logistik blir Coop Logistiks nya leverantör av tågtransporter. Avtalet som företagen slutit är tvåårigt och innebär att TX Logistik utför alla tågtransporter med dagligvaror mellan Coop Logistiks terminal i Bro och Rännarbanan Helsingborg.

– Vi är mycket nöjda med tågavtalet med TX Logistik. Vi får en effektivare tåglösning eftersom TX Logistik ger oss en ökad kapacitet. Och genom att vända tåget vid Rännarbanan i Helsingborg spar vi tid. Det ger oss dessutom miljömässiga vinster, säger Örjan Grandin, vd Coop Logistik.

Coop Logistik har sedan 2009 använt tåg som en viktig del i transportlösningen för att förse Coops 750 butiker med dagligvaror. Coop Logistik använder kombitrafik där tåget kör ända in till kombiterminalen i Bro, belägen intill Bro terminal. Där lyfts lastade trailers på tåget för vidare transport av dagligvarorna söderöver till Helsingborg. Cooptåget går sedan åter till Bro terminal lastat med nya dagligvaror.

TX Logistik använder lok med hög dragkapacitet för transporterna av Coops dagligvaror, vilket gör att Cooptåget inte längre kommer att drabbas av exempelvis lövhalka. Detta har varit ett återkommande problem där följden blivit försenade transporter av dagligvaror till butikerna och ökade kostnader. Coop Logistik har även lagt en större del av intransporterna på tåget i takt med att tillförlitligheten ökat varför den ökade kapaciteten betyder mycket.

Genom att använda tåg har Coop Logistik minskat användandet av lastbilar och därmed också koldioxidutsläppen för en stor del av transporterna mellan södra Sverige och Bro med 6 700 ton/år, en förbättring mot det förra upplägget med 200 ton/år.

– Vi är mycket glada över avtalet och det förtroende Coop Logistik visat oss, när vi nu ska ansvara för alla deras tågtransporter av de tidskänsliga dagligvarorna, säger Thomas Andersson, vd TX Logistik.

För ytterligare information:

Marika Hjelm Siegwald, Informationschef Coop Logistik AB, tel: 070-614 99 35

Coops pressjour, tel: 010-743 13 13

Om Coop Logistik AB: Coop Logistik AB ingår i KF koncernen och är ett dotterbolag till Coop Inköp och Kategori AB. Coop Logistik ansvarar för Coops varuflöde till cirka 750 butiker i Sverige vilket inkluderar distribution och terminaler. Coop Logistik är ett av Sveriges största logistikbolag med cirka 280 000 leveranser per år, vilket motsvarar cirka 6 miljoner rullburar med dagligvaror och Nonfood. Coop Logistik ansvarar också för leveranserna av sortimenten Bilist och Nonfood till OK Q8 samt av Food och Nonfood till grossisten Martin Olsson Cashar AB.

Coop bedriver dagligvaruhandel inom butikskedjorna Coop Forum, Coop Extra, Coop Konsum, Coop Nära, Coop Bygg samt Coop Online och Daglivs. Som medlem får du medlemsåterbäring på upp till 5 % på allt du handlar. Se även www.coop.se

Om TX Logistik: TX Logistik AB är ett dotterbolag till TX Logistik AG, TX Logistik AG bildades 1999 i samband med avregleringen av järnvägstrafiken i Tyskland och bolaget har nu egen järnvägsverksamhet i 9 länder i Europa. Inom TX Logistik företagen hanteras ca 8000 20’ containers och 3000 trailers per vecka.