Coop fortsätter att förbättra kycklinguppfödningen, i ett nära samarbete med uppfödare och slakterier.
– Nu har vi tagit initiativ till en småskalig och kvalitetsinriktad produktion och lanserar Sprättkyckling, med tydliga regler för kycklingarnas levnadsförutsättningar, deras möjligheter att vistas ute samt transport och slakt, säger Mikael Robertsson, miljöchef för Coop.
Sprättkycklingen har dubbelt så stor yta att röra sig på som de konventionellt uppfödda, de kan röra sig fritt och får även vistas utomhus vid vackert väder. Sprättkycklingarna lever längre och blir betydligt större än konventionellt uppfödda kycklingar.
– Konceptet Sprättkyckling är ett mycket lovvärt initiativ. Från djurhälso- och djurskyddssynpunkt såväl som från etisk synpunkt är utomhusvistelse mycket positivt. Kycklingar har ett starkt behov av att leta foder och annat genom att sprätta vilket på detta sätt kan tillgodoses, säger Jan Svedberg veterinär och expert på kycklinguppfödning.
– Vi börjar sälja Coop Sprättkyckling i relativt liten skala, men räknar med att öka försäljningen successivt. I slutändan är det konsumenterna som avgör om Coop kan fortsätta arbetet med att förbättra kycklinguppfödningen, säger Mikael Robertsson.
Coop Sprättkyckling säljs i fem olika varianter: kycklingfilé 600 gram, kycklinglårfilé 600 gram, hel kyckling 1 800 gram, kycklingben 700 gram och kycklingvingar 700 gram.
Sprättkycklingen är ett samarbete med Svenska Lantägg och dotterbolaget Svenskt Fågelkött som driver kycklingslakteriet i Håkantorp. Sedan tidigare säljer Coop Sprättägg, som värps av frigående höns som har tillgång till sittpinne, ströbädd och värprede.
För ytterligare information: Mikael Robertsson, miljöchef Coop, tel. 08-743 15 09 Coops pressjour, tel. 08-743 23 33 Jan Svedberg, veterinär, tel. 0511-804 47
Coop bedriver dagligvaruhandel inom butikskedjorna Coop Forum, Coop Extra, Coop Konsum, Coop Nära, Coop Bygg samt Mataffären.se och Daglivs. Se även www.coop.se