Coop Hagastaden är första matbutik att nå högsta nivå i hållbarhetsguide

Coop Hagastaden är första matbutik att nå högsta nivå i hållbarhetsguide

Coop Hagastaden i Stockholm är första livsmedelsbutik som uppnår nivå fem, högsta nivån, i White Guide Greens årliga bedömning av svenska livsmedelsbutikers hållbarhetsarbete. White Guide Green har funnits sedan 2018 och Coop Hagastaden blir nu historisk som första butiken någonsin som tilldelas högsta nivån.

– Jag är stolt över det arbete som vi gör i butiken med att inspirera till hållbara val, erbjuda lokalproducerat livsmedel och samtidigt vara en butik för prisvärd matglädje. Vi vill med matglädjen i centrum bidra till ett mer hållbart sätt att tänka kring mat och vi märker att våra kunder och medlemmar uppskattar det, säger Maria Ytter, butikschef för Coop Hagastaden.

Coop Hagastaden ligger i Stockholm och öppnade under 2020. Ambitionen är att butiken ska vara Stockholms mest innovativa matbutik där ny teknik möter lokalt mathantverk. Butiken har en vision om nl matsvinn i butik och hos sina kunder.

– Hagastaden är en stor satsning för oss där vi prövar olika initiativ inom hållbarhetsområdet för att sedan kunna ta ut testade och fungerande koncept och aktiviteter i våra övriga butiker. Att Hagastaden får en sådan här utmärkelse är ett bevis på att det vi gör i Hagastaden är rätt prioriteringar, säger Maja Berggren, kvalitets- och hållbarhetschef inom Coop Butiker och Stormarknader.

White Guide Green genomför årligen bedömningar av svenska livsmedelsbutikers hållbarhetsarbete. Under 2021 besöker White Guide Green butiker i 12 städer, däribland Stockholm. Bedömningen görs genom besök i butik samt att butikerna får besvara frågor om hur butiken arbetar med energieffektivisering, minskat matsvinn, utbildning av personal, återvinning samt försäljning av ekologiskt, växtbaserat, svenskt och lokalproducerat.

Motivering till butikens betyg
I motiveringen från White Guide Green till Coop Hagastadens poäng kan man läsa:
”Det här är den första butiken i Sverige som når upp till Nivå 5 i vår kartläggning. Vi är imponerande. Det är nytt och fräscht, men framför allt; genomtänkt i minsta detalj. Och med tydligt fokus på att vägleda kunderna till ett mer hållbart inköp. Det är öppet, stort, tydligt, inspirerande, ansvarsfullt, passionerat. Precis så som en matbutik 2021 ska vara tycker vi. Utbudet av vego är stort och vid entrén odlar man sina egna örter och sallader. Imponerande!”

Coop Hagastaden är också vinnare i kategorin Årets Vego butik i Stockholm.

Om White Guide Green
Bedömningen av White Guide Green görs genom att butikerna får svara på förutbestämda frågor samt besök i butik. Det som bedöms är bland annat utbildning av personal, kommunikation, certifieringar, utbudet av ekologisk mat och dryck, exponering och försäljning av närproducerade livsmedel, arbetet med att minska matsvinn i butik och energieffektivisering.

Läs mer på: White Guide Green | Sveriges mest hållbara matbutiker

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Nu är alla Coops butiker öppna

  Nu är alla Coops butiker öppna

  Alla butiker runt om i landet har nu kunnat öppnas igen, efter IT-störningarna som påverkade Coops kassasystem i nästan hela landet. IT-störningen är en del av en större global cyberattack som riktats mot det amerikanska mjukvarubolaget Kaseya. Flera andra svenska och internationella företag har drabbats av samma händelse.
  Läs mer
 • Coop etablerar ny butik i Svedala under 2022

  Coop etablerar ny butik i Svedala under 2022

  Coop Butiker och Stormarknader (CBS) kommer att etablera en ny Stora Coop i Svedala i Skåne. Byggstarten är planerad till hösten 2021 med målsättningen att inviga butiken under andra halvan av 2022.
  Läs mer