Coop gör om sillburkarna – spar 177 ton glas

Coop gör om sillburkarna – spar 177 ton glas

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i år i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.

– Att fortsätta utmana och förnya – även kring en så historisk förankrad produkt som sill – ligger i Coops arbetssätt, och vår starka kooperativa bakgrund, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige.

– Genom att byta från glasmaterial till plastmaterial sparar vi 177 ton glas per år. Det betyder 32,88% mindre CO2-utsläpp mot om vi fortsatt med tidigare förpackning.

Square because we care

Den nya fyrkantiga formen på burkarna gör även att andelen luft som transporteras i logistiken minskas med 80%.

– För Coop är det viktigt att hjälpa våra medlemmar och kunder till hållbara val, mot mer hållbar matkonsumtion. Att göra skillnad kring förpackningar är oerhört viktigt, och får även större effekt när vi kan göra det på nordisk nivå genom vårt gemensamma inköpsföretag Coop Trading. Jag vet att även Danmark och Finland gör samma förändring för sillburkarna, säger Mattis Bergquist.

Plastmaterialet för de nya burkar består av RPET (återvunnen plast).

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Coop Syd startar ny verksamhet i Malmö för att växa online

  Coop Syd startar ny verksamhet i Malmö för att växa online

  Coop Syd startar ny plock- och logistikhubb för sin onlinehandel. Det blir en så kallad dark store som placeras i Malmö och som ligger i direkt förbindelse med Coop Logistiks omlastningscentral och distributörens lokaler. Med den här satsningen kan Coop Syd erbjuda onlinehandel till hela Blekinge och Skåne och samtidigt sänka logistikkostnaderna.
  Read more
 • Viktiga skeenden i Kooperativa Förbundets historia i en ny bok

  Viktiga skeenden i Kooperativa Förbundets historia i en ny bok

  Att lära av historien för att ta avstamp in i framtiden är en viktig del i alla organisationers utveckling. I samband med årsstämman den 17 april och med anledning av att förbundet fyller 125 år ger KF nu ut en ny bok. Boken speglar KF:s historia från sent 1800-tal till tidigt 2000-tal. Författare till boken är Anders L. Johansson, tidigare professor och docent vid Uppsala universitet.
  Read more