Coop fryser plastpåsarna – minskar kartong med 52 ton

Coop fryser plastpåsarna – minskar kartong med 52 ton

Coop tar bort kartongen runt sina förvaringspåsar i plast. Ett hållbart beslut på nordisk nivå som bär med sig många fördelar, bland annat färre transporter.

Coops fryspåsar blir framöver i volymstorlek 1, 2, 3, 6 samt 8 L. I och med förändringen tas plastpåsar i volym 2 L samt 3 L bort ut sortimentet och harmoniseras i stället i den nya fryspåseförvaringsserien.

De nya påsarna, där kartongen försvinner, kommer i stället ha en så påse runt sig. För att konsumenten ändå utan kartonger ska kunna hålla isär på påsarna i sin låda om man har fler kan ytterpåsen öppnas med en perforering och sitta kvar som ett hölje runt rullen. Varje påse har också ett tryck som anger påsens storlek så att man lätt ska se vilken storlek om man valt att återvinna ytterförpackningen.

– Det här är en stor förändring inom matemballage. Beslutet innebär att vi slutar att transportera lika mycket luft som innan. Vi ökar bland annat fyllnadsgraden på pall med cirka 50 procent och minskar därmed antal transporter. Dessutom minskar vi användningen av kartong med cirka 52 ton per år – bara på den svenska marknaden, säger Mattis Bergquist hållbarhetschef Coop Sverige.

8-litersvarianten av nya fryspåsarna kan hittas i butik redan nu medan resten rullas ut under andra halvåret av 2024. Påsarna är framtagna i samarbete med Coop Trading, det gemensamma inköpsbolaget för Coop Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Påsarna kan användas för såväl förvaring som frysning, från -35 grader till 100 grader, med uppvärmning till 70 grader i max två timmar, och uppvärmning från 70 grader till 100 grader i max 15 minuter.

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se