Coop Extra i Älvsbyn stöttar SK-Aid

Den 19:e augusti arrangerar Coop Extra i Älvsbyn Cooploppet. Alla pengar går oavkortat till den ideella organisationen SK-Aid som hjälper barn och ungdomar i Östafrika med utbildning.

– SK-Aid är en fantastisk förening! De driver det helt ideellt och man vet att pengarna går dit de ska. Loppet är ett sätt att förena nytta med nöje, säger Barbro Nilsson på Coop Extra i Älvsbyn.

SK-Aid startade 1986 som ett privat initiativ för att hjälpa barn och ungdomar i Östafrika. Allt började med att Solbritt och Kjell Holmbom åkte till Afrika som volontärer. De blev kvar tre år första svängen och har sedan bott där ytterligare sju år och tio år totalt. När de sedan kom hem har de fortsätt att hjälpa barn och ungdomar i regionen.

De har inget kontor som kostar pengar utan har via sina kontakter hittat eldsjälar som de förmedlar pengarna genom. Allt för att varenda krona ska kunna leta sig fram till dit den behövs som mest.

– Vi står för allting själva via SK-Aid. Nu stöttar vi 40 barn och ungdomar i utbildning i Kenya, Uganda och Tanzania. Vi har jobbat praktiskt med olika projekt som att bygga skolor, samla in pengar till getter och starta upp en klinik i Kenya, berättar Solbritt Holmbom.

– Sedan har vi en stor torka och en svältkatastrof som gör att vi också går in och stöttar familjer som inte skulle ha klarat sig.

Föreningen har en stark stöttning inom Älvsbyns kommun. I höstas arrangerades exempelvis en hockeymatch där alla intäkter gick oavkortat till föreningen. Nu drar Coop Extra i Älvsbyn sitt strå till stacken genom att starta Cooploppet. Den 19:e augusti är alla välkomna till Lomtjärnsparken och gå eller springa en slinga som också är en tipsrunda med frågor om SK-Aid och deras verksamhet.

– Startavgiften är 50 kronor per person och det är ingen tidtagning under loppet. Tanken är bara att vi ska komma ut och röra på oss och samtidigt uppmärksamma SK-Aid. Det kommer även att säljas Parisare och finnas fika och lotter till försäljning. Vi hoppas att vi kan samla in ett rejält bidrag till deras verksamhet, säger Barbro Nilsson.

Solbritt Holmbom är tacksam för den stöttning de får och säger att ingen kan hjälpa alla, men att alla faktiskt kan hjälpa någon.

– Det här har blivit vår livsuppgift. Det finns hur mycket som helst att göra och de pengar vi får in gör att vi kan fortsätta. Det är ju främst till eleverna vi tänker att pengarna ska gå. Det är ny kursstart nu till hösten som ska betalas. Vi skulle inte alls klara oss utan alla snälla företag och människor som är med och stöttar oss.

För ytterligare frågor kontakta:
Barbro Nilsson, Coop Extra Älvsbyn, 0920-168 70

 Coop Norrbotten är en detaljhandelsdrivande förening ägd av 135 470 medlemmar i Norrbotten. Föreningen har 38 butiker/stormarknader, ca 700 årsanställda samt en bruttoomsättning på 2,6 miljarder kronor. Huvudkontoret finns på Storheden, Luleå.

 

www.coopnorrbotten.se