Coop byter förpackningar – sparar 57 ton ny plast årligen

Coop byter förpackningar – sparar 57 ton ny plast årligen

Coop kommer under våren att byta ut samtliga plasttråg som används för butikspackade kött- och fiskprodukter. De nya förpackningarna är gjorda av transparent, återvunnen plast och kommer bli återvinningsbara. Genom att byta förpackningsmaterial minskar Coop användningen av ny oljebaserad plast med 57 ton årligen.

​​Idag använder Coops butiker livsmedelstråg i färgad frigolit eller pp-plast för att butikspacka fisk- och köttprodukter. Det är material som främjar hög livsmedelshygien men som är gjorda av ny fossil råvara. De nya förpackningarna är gjorda av återvunnen PET-plast.

Vi letar hela tiden fler sätt att minska plastanvändning och öka återvinningen av material inom Coop. Nu tar vi ett steg till när vi går över till fler förpackningar av återvunnen plast. Vi behåller samma höga kvalitetskrav men till ett lägre klimatavtryck, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef för Coop Sverige.

Bytet av förpackningar är en del av Coops strategi för att minska klimatutsläppen från den egna verksamheten. De nya förpackningarna för butikspackade kött- och fiskprodukter är gjorda av återvunnen plast (returpet). Alla plastförpackningar under Coops egna varumärken och i serviceförpackningar i butik ska senast år 2030 vara av 100 procent förnybar eller återvunnen råvara.

Coop har sedan tidigare gjort bland annat följande insatser för att minska plastanvändningen och öka återvinningen:

 • Bytt förpackningarna till kött och fisk som kommer konsumentförpackad till butik till förnybar eller återvunnen råvara
 • Bytt till återvunnen plast i juice- och vattenförpackningar
 • Infört pant på saftflaskor
 • Ingått samarbete med återvinningsappen Bower där kunder kan återvinna förpackningar och få pant.

Under våren 2021 kommer också en stor mängd engångsplastartiklar i plast, så som tallrikar, bestick och sugrör, att fasas ut ur Coops sortiment och ersättas med produkter av förnybara råvaror.

Fakta
De förpackningar som Coop idag använder för butikspackade kött- och fiskprodukter är gjorda av expanderad polysteren (EPS) samt polypropen (pp-plast).

De nya förpackningarna är gjorda av återvunnen pet-plast (rPET).

Mer information om Coops avtal med återvinningsappen Bower.

 

Coops pressjour010-7431313

 • Världens första metanreducerade nötkött nu i butik

  Världens första metanreducerade nötkött nu i butik

  I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos presenteras nu världens första metanreducerade nötkött. Från 30 juni kan man köpa köttet i utvalda Coop-butiker.
  Läs mer
 • Coop i viktigt test för att få köra längre och tyngre godståg

  Coop i viktigt test för att få köra längre och tyngre godståg

  Coop har genomfört en unik transport på järnväg. Tillsammans med tågoperatören TX Logistik och Trafikverket genomförde Coop igår en transport med ett fullastat godståg med 838 meters längd- mer än 200 meter längre än normalt. Tåget var lastat med Coops matvaror som kördes från Malmö till Frövi. Testet är en del av det nationella utvecklingsarbetet för att flytta mer gods från väg till järnväg.  
  Läs mer