Coop byter förpackning för pastasås – minskar CO2-utsläpp

Coop byter förpackning för pastasås – minskar CO2-utsläpp

Från glas till tetrapak. Coops uppskattade pastasåser kommer framöver i ny förpackningsskrud – och med det följer ett lägre avtryck på miljön.

Upp till 80 procent lägre CO2-utsläpp innebär den nya förpackningslösningen med Tetra som kommer gälla för större delen av Coops pastasåser.

– På Coop ser vi alltid över vad vi kan göra för att fortsätta ta vårt ansvar och utvärdera vad och var i kedjan vi kan göra förbättringar. Förändringen sker på nordisk nivå vilket gör effekten extra stor så klart, säger Minna Björklund, chef sortiment EVM på Coop Sverige om förändringen där Coop går från glasburkar till tetrapak för merparten av Coops pastasåser.

Den fyrkantiga lösningen möjliggör även bättre förvaring såväl i transport från terminal som i hemmen. Dessutom minskar transporterad vikt avsevärt.

– Vi kan rymma i snitt 64 procent mer på varje pall och sänker även våra inköpskostnader för förpackningslösningen, säger Minna Björklund.

Pastasåserna som omfattas är Arrabiata, Basilicata, Verdure, All’aglio, Classico samt Coop Pizzasås. Redan i april började förändringen synas i Coops butiker, och fler kommer följa under hösten. Från vecka 15 2025 kommer samtliga pastasåser som nämns ovan ha fått ny förpackning.

Data Coop Sverige – per år:

Minskning i glas (ton): 77

Minskning i CO2-utsläpp (kg): 51865

Minskning i antal pallar: 136

Minskning i antal lastbilar: 4

Data för Coop Norden (Danmark, Sverige, Norge och Finland) totalt – per år:

Minskning i glas (ton): 364

Minskning i CO2-utsläpp (kg): 207669

Minskning i antal pallar: 570

Minskning i antal lastbilar: 17

Källa data: Coop Trading

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Nu kan du skanna din avokado hos Coop

  Nu kan du skanna din avokado hos Coop

  Mogen eller inte, och hur pass mogen? Nu tar Coop hjälp av skanners direkt i butik för att underlätta för såväl kunder som medarbetare gällande färskheten för avokado.
  Read more
 • Dags att nominera till Änglamarkspriset 2024

  Dags att nominera till Änglamarkspriset 2024

  Nu är det dags att nominera till Änglamarkspriset 2024. I hela 22 år har Coop och KF tillsammans med Änglamarksfamiljerna Alfredson, Danielsson och Taube stöttat unga eldsjälar som genom sin verksamhet bidrar till en mer hållbar och positiv framtid för sin egen och kommande generationer. Prissumman på 250 000 kronor ska bidra till att dessa hållbarhetsentreprenörer kan förverkliga sina idéer och mål.
  Read more