Coop återkallar frysta jordgubbar efter Hepatit A-larm

Danska myndigheter har spårat utbrott av Hepatit A-smitta till leverantören av Coop frysta jordgubbar 300 och 500 gram. Coop väljer därför att på eget initiativ och som en försiktighetsåtgärd återkalla och säljstoppa de båda produkterna. Det finns i dagsläget inga positiva tester på just Coop frysta jordgubbar. Jordgubbarna har sålts i Coopbutiker över hela landet. Övriga jordgubbar, förpackade och i lös vikt samt använda i butiksbagerier, omfattas inte av återkallelsen då dessa har andra leverantörer.

Vi beklagar djupt det inträffade och uppmanar våra kunder att inte äta dessa jordgubbar utan att först koka dem noga. Alla som önskar kan vända sig till närmaste Coopbutik för att returnera produkten och få pengarna tillbaka.

Enligt Livsmedelsverket dör Hepatit A-viruset efter 1 minuts upphettning och risk för smitta försvinner. Mer information om Hepatit A finns på www.slv.se. Ordinarie vårdcentral o dyl bör kontaktas om några av symptomen som nämns här uppstår https://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/hepatit-a/

Om ytterligare information önskas:
För Coops kunder:Kundkontakt 0771-17 17 17
För journalister: Kvalitetschef Anna-Lena Dahlberg, 010-742 61 15 eller 070-790 01 02, anna-lena.dahlberg@coop.se
eller Coop Pressjour 010-743 13 13