Butik Vågen vinner Änglamarkspriset 2020

Butik Vågen vinner Änglamarkspriset 2020

Svenska folket och Änglamarksprisets jury har röstat fram butik Vågen i Östersund som vinnare av Änglamarkspriset 2020. Butik Vågen tilldelades Coops Änglamarkspris vid en digital ceremoni under onsdagen och får, utöver uppmärksamhet och ära, 100 000 kronor i prispengar.

Änglamarkspriset har årligen delats ut av Coop sedan 2002 tilldelas ett företag, en organisation eller person som speglar hållbar matglädje och som står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi. Änglamarkspriset 2020 fokuserar på ungas (under 30 år) engagemang inom miljö, hållbarhet och ekologi.

Butik Vågen i Östersund tilldelas Änglamarkspriset 2020 med motiveringen:

Med ett helhjärtat engagemang för att driva frågan om hållbar konsumtion visar vinnarna vägen framåt. Deras verksamhet är ett tydligt exempel hur man kan kombinera en affärsidé med ett viktigt samhällsengagemang. Vinnarna inspirerar med ett outtröttligt driv genom att skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyten, ställa höga krav på produkter och agera som en sambandscentral för lokala hållbarhetsinitiativ. Dessutom bidrar de till välgörenhetsorganisationer och visar på ett socialt ansvarstagande. Vi på Coop är stolta över att tilldela Butik Vågen årets Änglamarkspris. De är ett tydligt exempel på det engagemang, kunskap och ansvarstagande som unga tar, och det vill vi uppmärksamma och stötta.

Vågen är mer än bara en livsmedelsbutik och har blivit en mötesplats i Östersund för hållbarhet i olika former. Utöver deras affärsmodell som andas hållbarhet rakt igenom verkar de även för social hållbarhet och samarbetar med välgörenhetsorganisationer för att bidra till ett bättre samhälle, säger Charlotta Szczepanowski, ordförande i Änglamarksjuryn och chef för Hållbarhet och kvalitet på Coop Sverige.

Om Butik Vågen
Butik Vågen grundades av tre miljövetenskapsstudenter som ville göra en insats för miljön och driva den hållbara utvecklingen framåt i Östersund.

I början av 2020 öppnade butik Vågen som bara säljer omsorgsfullt valda produkter för att uppnå de höga krav som grundarna ställer. De har en inställning att göra det enkelt för konsumenten att konsumera mer hållbart och en ambition att integrera ett cirkulärt tänk hos invånarna. De lägger stort fokus på urvalet av produkter och jobbar nära producenter för att skapa starka relationer och föra en dialog kring hur produktionen kan utvecklas.

Läs mer på: www.vagenbutik.se

Butik Vågen tilldelades Änglamarkspriset 2020 under en digital ceremoni på www.coop.se/anglamarkspriset under onsdagseftermiddagen. Prissumman är på 100 000 kronor.

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se