Burkar och tomglas till biståndsarbete

Konsum Värmlands medlemmar pantade ihop 235 000 kronor

pantknappen

Pantknappen finns på ett 50-tal av Konsum Värmland butiker.

I många av Konsum Värmlands butiker finns det idag möjlighet att skänka värdet av inlämnade pantburkar och flaskor till biståndsverksamhet. Under 2010 skänkte Konsum Värmlands medlemmar 235 000 kronor på det sättet. Pengarna går till de båda biståndsorganisationerna Kooperation Utan Gränser och till Vi-skogen.

– Kooperation Utan Gränser är den svenska kooperationens egen biståndsorganisation. De arbetar med långsiktigt utvecklingsbistånd, främst bland fattiga bondefamiljer, säger Konsum Värmlands VD och koncernchef Steve Fredriksson.

Väl använda pengar
Pengarna kommer att bli väl använda. Som exempel kan nämnas att tre kronor räcker till frön för tio papayaträd i östra Afrika. Trettio kronor ger en jordbrukarfamilj i Kenya plantor för sötpotatis, som klarar torka bättre än den traditionella majsen. Dessutom räcker pengarna till en kurs hur man odlar sötpotatis.

– Biståndsknappen är ett enkelt och smart sätt för våra medlemmar att vara med att hjälpa. Många små belopp blir betydelsefulla summor för hjälp till självhjälp för många fattiga.

Kommun för kommun
Idag har Konsum Värmland ett 50-tal returautomater med biståndsknapp runtom i föreningen. Som kommun räknat är Hammaröborna bäst att skänka bort sina pengar för panten, tätt följd av Karlstads kommun. Sedan de nya automaterna började installeras har Konsum Värmlands medlemmar skänkt närmare 800 000 kronor den vägen.

– Allteftersom vi byter ut våra returautomater kommer fler att bli utrustade med biståndsknappar. I och med att panten på returburkar har höjts från 50 öre till en krona hoppas vi på att summan blir ännu större under detta året, avslutar Steve Fredriksson.

För ytterligare information, kontakta; Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson, tfn; 054-22 01 02.


För ytterligare fakta se gärna;
 www.konsumvarmland.se