Åtta av tio vill ha ekologiskt på julbordet

Åtta av tio vill ha ekologiskt på julbordet

I år kommer 78 procent välja något ekologiskt livsmedel när de handlar julmat. Nästan hälften säger att de kommer välja ekologiskt till stor del eller på all julmat där det är möjligt, visar en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Coop.

Under första halvåret 2016 gick Coops ekologiska försäljningsandel för första gången över 10 procent. Till julmaten är det ekologiska intresset oerhört stort. 83 procent av kvinnorna och 74 procent av männen anger att de kommer välja något ekologiskt alternativ till sitt julbord.

– Kul att nästan åtta av tio vill välja eko. Fler kan det bli. Vi vill gärna inspirera alla att prova på att byta ut minst fem varor till jul; kaffe, mjölk, choklad, pepparkakor och julskinka, säger Louise König, Hållbarhetschef på Coop.

Undersökningen visar även att julbordet, som traditionellt sett innehållit mycket kött, blir allt grönare. Fyra av tio anger att de vill ha fler vegetariska alternativ på sitt julbord. Nästan varannan kvinna och mer än varannan person mellan 15-29 år vill ha fler vegetariska alternativ på julbordet.

– Under hösten har vi lanserat den nya vardagsmaten och tagit fram recept på gröna vardagsfavoriter som är lika lätta att laga och minst lika goda som de traditionella rätterna. Det är verkligen roligt att se ett stort intresse även inför julen. Nu finns det mycket svenska rotfrukter och kålsorter i butikerna, vilket passar perfekt på julbordet, säger Sara Begner, chef för Coops provkök.

Mer om undersökningen:

  • Intresset för ekologiskt är stort i hela landet, både i storstäder och på landsbygden. I storstäderna kommer 81 procent välja något ekologiskt livsmedel när de handlar julmat. Motsvarande siffra för tätort är 77 procent och landsbygd 79 procent.
  • Kvinnor (47 procent) är mer intresserade än män (35 procent) av vegetariska alternativ till julmaten, enligt undersökningen.
  • Fler yngre än äldre är positiva till vegetarisk julmat. Bland unga svenskar, 18-29 år, är det 36 procent som vill ha fler vegetariska alternativ, jämfört med gruppen över 65 år (31 procent).
  • Sifoundersökningen genomfördes som telefonintervjuer 17–22 november 2016. Följande frågor ställdes till 1 000 svenskar: ”När du handlar julmat i år, kommer du att välja ekologiska livsmedel?” och ”Skulle du vilja att det fanns fler vegetariska alternativ när du ska äta julbord?”

För mer information kontakta:
Coops pressjour, 010–743 13 13

  • Volta Greentech och Coop i samarbete för mer klimatsmart mjölk

    Volta Greentech och Coop i samarbete för mer klimatsmart mjölk

    Volta Greentech, det svenska startupbolaget och ett av bolagen i den svenska foodtech-acceleratorn Bloomer (https://bloomeraccelerator.com/), har skapat ett algfodertillskottet med potential att reducera metanutsläpp hos kor med 60–90 procent. Nu startar den första kommersiella studien med fodertillskottet, med syftet att kvalitetssäkra mjölken och med målsättningen att utveckla en kommersiell produkt i Coops butiker under 2021. Studien genomförs med 24 mjölkkor och väntas vara klar i november 2020.
    Läs mer
  • Coop sätter mål om minskat matsvinn – mindre än 1 procent år 2025

    Coop sätter mål om minskat matsvinn – mindre än 1 procent år 2025

    En tredjedel av den mat som produceras i världen går till spillo och matsvinnet i butiker och hushåll i Sverige uppskattas till cirka 55 kg per person per år. Mot bakgrund av detta vill Coop ta ett större ansvar för att branschen ska bidra till att minska matsvinnet. Därför sätter vi nu upp ett mål om att det matsvinn som uppstår i vår egen verksamhet ska vara mindre än 1 procent av omsättningen år 2025.
    Läs mer