Åtta av tio vill ha ekologiskt på julbordet

Åtta av tio vill ha ekologiskt på julbordet

I år kommer 78 procent välja något ekologiskt livsmedel när de handlar julmat. Nästan hälften säger att de kommer välja ekologiskt till stor del eller på all julmat där det är möjligt, visar en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Coop.

Under första halvåret 2016 gick Coops ekologiska försäljningsandel för första gången över 10 procent. Till julmaten är det ekologiska intresset oerhört stort. 83 procent av kvinnorna och 74 procent av männen anger att de kommer välja något ekologiskt alternativ till sitt julbord.

– Kul att nästan åtta av tio vill välja eko. Fler kan det bli. Vi vill gärna inspirera alla att prova på att byta ut minst fem varor till jul; kaffe, mjölk, choklad, pepparkakor och julskinka, säger Louise König, Hållbarhetschef på Coop.

Undersökningen visar även att julbordet, som traditionellt sett innehållit mycket kött, blir allt grönare. Fyra av tio anger att de vill ha fler vegetariska alternativ på sitt julbord. Nästan varannan kvinna och mer än varannan person mellan 15-29 år vill ha fler vegetariska alternativ på julbordet.

– Under hösten har vi lanserat den nya vardagsmaten och tagit fram recept på gröna vardagsfavoriter som är lika lätta att laga och minst lika goda som de traditionella rätterna. Det är verkligen roligt att se ett stort intresse även inför julen. Nu finns det mycket svenska rotfrukter och kålsorter i butikerna, vilket passar perfekt på julbordet, säger Sara Begner, chef för Coops provkök.

Mer om undersökningen:

  • Intresset för ekologiskt är stort i hela landet, både i storstäder och på landsbygden. I storstäderna kommer 81 procent välja något ekologiskt livsmedel när de handlar julmat. Motsvarande siffra för tätort är 77 procent och landsbygd 79 procent.
  • Kvinnor (47 procent) är mer intresserade än män (35 procent) av vegetariska alternativ till julmaten, enligt undersökningen.
  • Fler yngre än äldre är positiva till vegetarisk julmat. Bland unga svenskar, 18-29 år, är det 36 procent som vill ha fler vegetariska alternativ, jämfört med gruppen över 65 år (31 procent).
  • Sifoundersökningen genomfördes som telefonintervjuer 17–22 november 2016. Följande frågor ställdes till 1 000 svenskar: ”När du handlar julmat i år, kommer du att välja ekologiska livsmedel?” och ”Skulle du vilja att det fanns fler vegetariska alternativ när du ska äta julbord?”

För mer information kontakta:
Coops pressjour, 010–743 13 13

  • De som äter bönor och linser mår bättre

    De som äter bönor och linser upplever att de mår 15 procent bättre än genomsnittet. Det visar Coops Matometer, Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag. Mest baljväxter äter kvinnor, unga mellan 16-29 år och låginkomsttagare. Men trots att bönor är näringsrika, klimatsmarta och billiga hamnar de bara på tallriken vid knappt 3 procent av måltiderna. Det vill Coop ändra på med initiativet ”Framtidens protein”.
    Läs mer
  • Louise König utsedd till Sveriges bästa hållbarhetschef 2017

    Louise König utsedd till Sveriges bästa hållbarhetschef 2017

    Coops hållbarhetschef Louise König har utsetts till Sveriges bästa hållbarhetschef 2017. Priset delas ut av Aktuell hållbarhet och offentliggjordes under konferensen Hållbara Affärer den 11 oktober.
    Läs mer