Änglamarkspriset går till Petra Wadström och Solvatten

Petra Wadström har utvecklat och tagit patent på produkten Solvatten, en metod att rengöra vatten med hjälp av enbart solenergi. Hon får nu Änglamarks stipendium på 100 000 kr.

Petra Wadströms vattenreningsprodukt, Solvatten, bygger på en innovativ kombination av mekaniskt filter, pastörisering och UV-sterilisering. Produkten riktar sig främst till hushåll i tredje världen.

En Solvattenbehållare kan producera 20-30 liter rent vatten per dygn. Man fyller behållaren och lägger den i solen, efter 2-6 timmar är vattnet drickbart. Man kan också använda Solvattenbehållaren till att värma vatten.

Petra Wadström valdes till vinnare bland nio finalister, som alla arbetar med projekt och idéer som skapar en långsiktig hållbarhet.

Juryns motivering Solvatten är en enkel lösning på ett stort globalt problem. Rent vatten är en bristvara i stora delar av världen vilket resulterar i stort lidande för många personer och ett hårt arbete för många kvinnor runt om i världen. Det är ofta kvinnorna som får gå lång väg för att hämta vatten, och ordna ved för att kunna värma vattnet så att det går att dricka. Solvatten är en enkel lösning på ett stort globalt problem genom att rena och värma vatten. Att det dessutom minskar kvinnornas hårda arbete och spar den skog som annars skulle eldats upp för att värma vatten är ytterligare exempel på innovativ resurshållning.

I år är det tio år sedan Coop startade Änglamarkspriset för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Juryn består bland annat av eldsjälar som Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson, Sven-Bertil Taube som hade en avgörande del i prisets instiftande. I år är även juryn stärkt av en föryngring i och med att ursprungsjuryns barn och barnbarn har valt att föra familjens stora engagemang för miljöfrågor vidare. Den sista jurymedlemmen är alla medlemmar som kan rösta via hemsidan.

Läs mer om finalisterna på www.coop.se. Pressbild från prisutdelningen kommer att finnas under Pressrum på www.coop.se från cirka 18.00 i kväll.

För ytterligare information: Mikael Robertsson, miljöchef Coop, tel. 070-643 18 59 Coops pressjour, tel. 08-743 23 33

 • Träffa Coop i Almedalen

  Träffa Coop i Almedalen

  I nästa vecka startar Almedalen 2024. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Några av de ämnen som vi kommer att diskutera är stärkt krisberedskap, vägen mot en mer hållbar livsmedelskedja samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.  
  Read more
 • Ny testvinst för Coop bearnaise

  Ny testvinst för Coop bearnaise

  År efter år fortsätter Coops bearnaisesås att imponera på landets smakpaneler. Nu även i Testfaktas oberoende laboratorietest.
  Read more