Änglamarkspriset går till Petra Wadström och Solvatten

Petra Wadström har utvecklat och tagit patent på produkten Solvatten, en metod att rengöra vatten med hjälp av enbart solenergi. Hon får nu Änglamarks stipendium på 100 000 kr.

Petra Wadströms vattenreningsprodukt, Solvatten, bygger på en innovativ kombination av mekaniskt filter, pastörisering och UV-sterilisering. Produkten riktar sig främst till hushåll i tredje världen.

En Solvattenbehållare kan producera 20-30 liter rent vatten per dygn. Man fyller behållaren och lägger den i solen, efter 2-6 timmar är vattnet drickbart. Man kan också använda Solvattenbehållaren till att värma vatten.

Petra Wadström valdes till vinnare bland nio finalister, som alla arbetar med projekt och idéer som skapar en långsiktig hållbarhet.

Juryns motivering Solvatten är en enkel lösning på ett stort globalt problem. Rent vatten är en bristvara i stora delar av världen vilket resulterar i stort lidande för många personer och ett hårt arbete för många kvinnor runt om i världen. Det är ofta kvinnorna som får gå lång väg för att hämta vatten, och ordna ved för att kunna värma vattnet så att det går att dricka. Solvatten är en enkel lösning på ett stort globalt problem genom att rena och värma vatten. Att det dessutom minskar kvinnornas hårda arbete och spar den skog som annars skulle eldats upp för att värma vatten är ytterligare exempel på innovativ resurshållning.

I år är det tio år sedan Coop startade Änglamarkspriset för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Juryn består bland annat av eldsjälar som Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson, Sven-Bertil Taube som hade en avgörande del i prisets instiftande. I år är även juryn stärkt av en föryngring i och med att ursprungsjuryns barn och barnbarn har valt att föra familjens stora engagemang för miljöfrågor vidare. Den sista jurymedlemmen är alla medlemmar som kan rösta via hemsidan.

Läs mer om finalisterna på www.coop.se. Pressbild från prisutdelningen kommer att finnas under Pressrum på www.coop.se från cirka 18.00 i kväll.

För ytterligare information: Mikael Robertsson, miljöchef Coop, tel. 070-643 18 59 Coops pressjour, tel. 08-743 23 33

 • Coop återkallar Änglamark frysta jordgubbar

  Coop återkallar Änglamark frysta jordgubbar

  Coop återkallar Änglamark frysta jordgubbar, 225 gram, med bäst-före-datum 2022-08-14. Vid Coops egenkontroll har otillåtet bekämpningsmedel hittats. Produkten innebär inte någon direkt hälsofara. 
  Läs mer
 • Coop inleder utrullning av mobiltjänsten Scan & Pay

  Coop inleder utrullning av mobiltjänsten Scan & Pay

  De senaste månaderna har Coops egenutvecklade tjänst för självscanning och betalning via mobilen, Coop Scan & Pay, testats i ett antal butiker. I oktober öppnade även en av Sveriges mest innovativa matbutiker, Coop Hagastaden, där mer än 50 procent av betalningarna nu genomförs via Coop Scan & Pay. Nu inleds utrullningen av Coop Scan & Pay då den butiksdrivande konsumentföreningen Coop Mitt med 65 butiker beslutat att implementera tjänsten i sina butiker som ett komplement till befintliga betallösningar.
  Läs mer