Änglamarkspriset – de bästa svenska tallrikarna i final

Nu har tre progressiva företag utsetts till finalister för Änglamarkspriset, som delas ut av Coop. Årets tema är Svenskt på tallriken med fokus på svensk hållbar mat och matproduktion. Av nästan 300 nominerade har juryn valt ut tre kandidater som gör skillnad: Bee Urban, Jord på Trynet och Sju Gårdar. Nu avgör svenska folket vem som vinner.

Syftet med Änglamarkspriset är att uppmuntra och ge uppmärksamhet åt goda insatser för miljön. Temat Svenskt på tallriken innebär att de nominerade måste jobba aktivt för att främja svensk mat. De bidrar alla till en levande landsbygd, en bättre miljö, svensk produktion, arbetstillfällen och hållbar mat.

– Vi vill att Coops Änglamarkspris ska bli svenska folkets största hållbarhetspris, och uppmuntra alla att rösta på matproducenter som verkar för en bättre värld. Vi har nu valt ut tre härliga Änglamarksprisfinalister som gör skillnad varje dag, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Bee Urban låter företag och privatpersoner adoptera bin och bikupor samt trädgårdar, för att gynna lokal flora och fauna i stadsmiljö samt för att främja bin och sätta fokus på frågan om binas vikt för vår matförsörjning. Var tredje tugga vi äter är pollinerad av ett bi, men deras existens är hotad. ”Prissumman skulle hjälpa oss att ta reda på vilka och hur många vilda bin och humlor som finns i stadsmiljö och stadsnära åkermark, för att hjälpa dem på bästa sätt. Vi brinner verkligen för detta. Det är underbart att få den här typen av bekräftelse och i synnerhet genom Änglamarkspriset”, säger Josefina Oddsberg, vd, Bee Urban.

Jord på Trynet är en sammanslutning av nästan alla KRAV-ekologiska grisuppfödare i Sverige. De producerar mindre än en procent av den totala mängden grisar som varje år föds upp i Sverige. Jord på Trynet arbetar för att öka efterfrågan och tillgången på KRAV-märkt griskött, så att fler grisar får böka i jorden. ”Om du gillar att njuta av riktigt prima svenskt griskött och samtidigt vill bidra till att grisarna lever ett härligt liv, rösta på Jord på Trynet”, säger Carina Andersson, ordförande, Jord på Trynet.

Sju Gårdar erbjuder ekologiska, närproducerade och klimatcertifierade mejeriprodukter i Uppland. Precis som namnet antyder är det sju kogårdar som gått ihop för att producera och sälja riktigt bra, närproducerad mjölk och ost. 2010 blev de först i Sverige med att klimatcertifiera sin mjölk. ”Vi vill göra vad vi kan för klimatet och miljön och hoppas att nomineringen till Änglamarkspriset kan inspirera andra och få ännu fler kunder att upptäcka våra produkter. Änglamarkspriset är trots allt det allra finaste priset för en ekoproducent, säger Henrik Johansson, ordförande och en av bönderna i Sju Gårdar.

Intresset för kombinationen mat, hälsa och miljö är stort bland svenskarna och många efterfrågar just hållbart producerad mat från Sverige.

– Vi har märkt en tydlig trend bland våra kunder att de vill ha ekologiskt och etiskt producerad mat. Första kvartalet 2014 sålde Coop 30 procent mer ekologiskt än under samma period 2013. Änglamarkspriset är vårt sätt att visa uppskattning och sätta fokus på dem som gör en fantastisk insats för miljön, fortsätter Louise König.

Svenska folket bestämmer nu vem av de 3 finalisterna som tar hem Änglamarkspriset 2014. Från och med nu och fram till den 24 augusti kan man rösta fram sin favorit på Coops hemsida eller per SMS. Vinnaren tilldelas en prissumma på 100 000 kronor. Priset delas ut den 31augusti på Sollidenscenen, Skansen, i samband med Konsumentföreningen Stockholms familjedag. Under dagen är inträdet gratis för alla med ett Coop MedMera-kort (2 vuxna + 4 barn per kort).

Rösta online https://www.coop.se/anglamarkspriset eller via SMS:

Skicka TRYNET som SMS till 72130 för att rösta på Jord på trynet

Skicka BEEURBAN som SMS till 72130 för att rösta på Bee Urban

Skicka 7GÅRDAR som SMS till 72130 för att rösta på Sju Gårdar

SMS:et är kostnadsfritt men ev. trafikavgifter kan tillkomma beroende på användarens operatör/abonnemang. (Endast en röst per finalist och person.)

För mer information om Änglamarkspriset:
https://www.coop.se/anglamarkspriset

Vid frågor om Änglamarkspriset, kontakta: 
Louise König, hållbarhetschef Coop, 010-743 21 17
Coop Pressjour, 010-743 13 13

För kontakt med finalisterna: 
Bee Urban, vd, Josefina Oddsberg, josefina@beeurban.se
070-3690320, www.beeurban.se

Jord på trynet, ordförande Carina Andersson, carina@hogstalantbruk.se  
0703-45 81 75, www.jordpatrynet.se

Sju Gårdar, presskontakt Lars Höök, lars.hook@sjugardar.se
070-5215207, www.sjugardar.se

 • Träffa Coop i Almedalen

  Träffa Coop i Almedalen

  I nästa vecka startar Almedalen 2024. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Några av de ämnen som vi kommer att diskutera är stärkt krisberedskap, vägen mot en mer hållbar livsmedelskedja samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.  
  Read more
 • Ny testvinst för Coop bearnaise

  Ny testvinst för Coop bearnaise

  År efter år fortsätter Coops bearnaisesås att imponera på landets smakpaneler. Nu även i Testfaktas oberoende laboratorietest.
  Read more