Änglamarkspriset 2008: Christel Cederberg, forskare om mat och klimat, får Änglamarksprisets stipendium på 100 000 kronor

Pressmeddelande 2008-10-01

Nu är vinnarna av Änglamarkspriset 2008 utsedda. Årets tema är mat och klimat och de fyra vinnarna är:
• Christel Cederberg, forskare, Harplinge
• Sven-Erik Johansson, lantbrukare, Västerås
• Åke Persson, Borlänge kommun
• Johan Ununger, vd Saltå Kvarn, Järna
Christel Cederberg får dessutom Änglamarksprisets stipendium på 100 000 kronor.

Priserna delades ut av jurymedlemmen Hans Alfredson och Coop Sverige vd Karl Wistrand i samband med Coop-dagen i Solna.

Här är juryns motiveringar för de fyra vinnarna av Änglamarkspriset 2008:

Christel Cederberg, har tilldelats Änglamarkspriset 2008 samt ett stipendium på 100 000 kronor ”En pionjär inom forskning kring mat och klimat där livscykelanalyserna ger en avslöjande helhetssyn på matens kretslopp från jord till bord och vidare till avfall och återvinning. Hennes rapporter och vilja att sprida sitt arbete till såväl forskare, lantbrukare som allmänheten, gör henne till en stor inspirations- och kunskapskälla för ett klimatsmartare jordbruk.”

Sven-Erik Johansson, lantbrukare, Västerås ”Från när och fjärran kommer studiebesök för att se och lära av biogasanläggningen i Västerås – en anläggning som inte funnits om det inte varit för Sven-Erik Johanssons brinnande engagemang. Med biogasanläggningen har man löst många problem kring mat och klimat – matavfall från restauranger och hushåll, fett och vall från växtodlingsgårdar blir till ett klimatsmart bränsle för Västerås transporter. Rötresterna går tillbaka till lantbruken för att göda åkrarna. Stad och land går hand i hand, där kretslopp får råda.”

Åke Persson, Borlänge kommun ”Borlänge kommun har brutit ny mark genom att samordna av transporter av mat till skolor, förskolor och äldreomsorg. Det tålmodiga och uthålliga arbetet har resulterat i en modell som spridits i landet och tjänat som förebild för flera kommuner. Efterfrågan på lokalt producerad mat kan nu tillgodoses på ett klimatsmart sätt genom att transporterna samordnas och minimeras.”

Johan Ununger, vd Saltå Kvarn, Järna ”Johan Ununger har lyckats förena ett starkt affärsmannaskap med miljötänkande i alla led av verksamheten. I sin roll som vd för Saltå Kvarn är han en förebild för alla miljöengagerade entreprenörer inom livsmedelsområdet. Saltå som marknadsför ekologiska, biodynamiska och klimatsmarta livsmedel har inte bara analyserat sin egen klimatpåverkan utan har också som första företag i Sverige börjat klimatkompensera sina produkter genom trädplantering i Uganda.”

Änglamarkspriset syftar till att ge välförtjänt uppmärksamhet och uppmuntran till personer som gör förtjänstfulla insatser för miljön. Änglamarkspriset 2008 ska delas ut till en person som enskilt eller inom en organisation eller ett företag gjort en betydelsefull miljöinsats inom matområdet som också gynnar en för vårt globala klimat bättre produktion.

– Mat och klimat är avgörande frågor för en hållbar utveckling och för vår gemensamma framtid. De berör alla oss konsumenter, men särskilt också odlare och producenter av mat, både i Sverige och i andra länder, säger Coop Sveriges miljöchef Mikael Robertsson.

Om Änglamarkspriset Änglamarkspriset instiftades 2002 av Coop tillsammans med Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson och Sven-Bertil Taube, för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Juryn består av Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson, Sven-Bertil Taube, samt flera miljökunniga personer som Coop utser. Alla medlemmar och kunder kan påverka både genom att nominera och genom att rösta på finalisterna på www.coop.se.
Ordet Änglamark förekom första gången i Hasse och Tages film Äppelkriget. Idag bärs namnet Coop Änglamark av varor som odlats ekologiskt och producerats med miljöanpassade metoder.

Tidigare vinnare av stipendiet på 100 000 kronor är: 2002: Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg 2003: Fältstationen Rördrommen, Eskilstuna-Strängnäs 2004: Skogs- och naturkämpen Anders Delin, Järbo i Gästrikland 2005: Birgitta Sandström Lagerkrantz, Stockholm 2006: Ann-Helen Meyer von Bremen, frilansjournalist, Stockholm 2007: Eva Fröman och Carin Enfors, Ekocentrum, Sigtuna

Samtliga finalister i Änglamarkspriset 2008: • Carina Brydling, Svenska kocklandslaget • Christel Cederberg, Harplinge • Oleg Izyumenko, Lund • Sven-Erik Johansson, Västerås • Staffan Lindberg, Uppsala • Ebba-Maria och Hanna-Metta Olson, Veberöd • Åke Persson, Borlänge kommun • Ylwa och Kjell Sjelin, Vattholma • Björn Stenbeck, Malmö • Johan Ununger, Järna

Ytterligare upplysningar Coops pressjour tel 08-743 23 33, www.coop.se

 • CleanSea vinner Änglamarkspriset 2022

  CleanSea vinner Änglamarkspriset 2022

  Svenska folket och juryn har sagt sitt och det står klart att CleanSea vinner Änglamarkspriset 2022 och 250 000 kronor. CleanSea tilldelas priset för sitt arbete med att rädda marint djurliv och miljö genom att rensa hav och kuster från plastskräp. Priset delades ut vid en ceremoni på Vår Gård i Saltsjöbaden på onsdagskvällen.
  Läs mer
 • Coops nya varuterminal är Årets Logistiketablering

  Coops nya varuterminal är Årets Logistiketablering

  Coops nya varuterminal som byggs i Eskilstuna har tilldelats en delad förstaplats i utmärkelsen Årets Logistiketablering. Coops lager imponerade på juryn genom sin stora satsning på tågbunden dagligvarulogistik och att terminalen kommer bli högt automatiserad. Priset delas ut idag vid Logistik- och transportmässan. 
  Läs mer