Änglamark pasta byter till papp – sparar 30 ton plast

Änglamark pasta byter till papp – sparar 30 ton plast

Som ett steg i Coops gröna arbete för en hållbar planet byts nu alla förpackningar för Änglamark pasta 500 gram ut till papper.

Förändringen från plast till papper gäller pastasorterna Linguine, Penne, Paciocche, Eciodali, Zoo, Genove Mezza Lisce, Manfredine, Spaghetti, Spaghetti fullkorn, Makaroner samt Fusilli, den senare som är först ut på hyllorna i den nya skepnaden.

– Vi spar mer än 30 ton plast årligen genom förändringen, i linje med EU:s strategi för att reducera plastavfall och de mål för 2030 som satts i linje med EU:s Green Deal, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige.

Samtliga pastasorter finns att köpa i Coops större butiker.

Förändringen kommer inte ensam. För Änglamark potatis försvinner till hösten fönstret av plast, vilket spar 1,5 ton plast årligen.

– Genom att minska antalet material i förpackningen gör vi den mer återvinningsbar. Fönsterna har i dag för låg kvalitet efter sorteringen för att kunna bli materialåtervunna, säger Mattis Bergquist.

På sikt ämnar Coop också att ta bort den påklistrade klisterlappen och tilltrycka den informationen direkt på påsen.

Svensk Dagligvaruhandel har satt som mål att alla inom förpackningar skall vara materialåtervinningsbara till 2025. Ovan två initiativ är en del av det arbetet. För fördjupad information, se färdplanen hos Svensk Dagligvaruhandel.

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Coop Sverige AB ställer om organisationen för att öka medlemsnyttan

  Coop Sverige AB ställer om organisationen för att öka medlemsnyttan

  Coop Sverige AB gör nu en omställning av organisationen för att öka konkurrenskraften och kunna ge bättre priser och erbjudanden till Coop i Sveriges över 3,9 miljoner medlemmar. Förändringen innebär en neddragning på cirka 100 tjänster vid kontoret i Solna som tillsammans med andra åtgärder ger en kostnadsminskning om drygt 300 miljoner kronor.
  Read more
 • Matpriskollen: Coop Online har billigaste matkassen i Stockholm

  Matpriskollen: Coop Online har billigaste matkassen i Stockholm

  Coop har den billigaste hemlevererade matkassen online av alla dagligvaruaktörerbåde i Stockholm och Malmö, enligt en ny undersökning från Matpriskollen. Matkassen från Stora Coop i Stockholm är billigast och kostar 2 310 kr där den dyraste kostar 2 811 kronor, enligt Matpriskollens undersökning. I undersökningen är Coops medlemsbonus, som kan ge nästan 7,5 procent i rabatt när man storhandlar för 10 000 kr/månad, inräknad.
  Read more