Allwin och Coop inleder samarbete: Coop skänker mat till behövande

Coop Konsum i Göteborg har inlett ett samarbete med företaget Allwin som förmedlar mat till välgörenhetsorganisationer för att minska matsvinnet.

Samarbetet mellan Allwin och Coop innebär att varor från Coop Konsum hämtas och levereras till Allwins nätverk av ideella organisationer som exempelvis kvinnojourer, kyrkor, caféer för hemlösa och härbergen.

– Som en del i Coops hållbarhetsarbete donerar vi helt felfri mat till exempel med kort datum till bättre behövande. I samarbete med Allwin ser vi till att maten hamnar hos hemlösa och andra genom olika välgörenhetsorganisationer, säger Louise König, Chef Hållbar Utveckling, Coop och KF.

– Vi är mycket nöjda över att ha tecknat ett samarbetsavtal med Coop, nu kan ännu fler behövande få hjälp säger Simon Eisner, grundare av Allwin.

Genom ett pilotprojekt som startade i december 2011 inledde Coop Konsum Gamlestaden som en av de första butikerna ett samarbete med Allwin:
– Medarbetarna i butiken har verkligen tagit till sig arbetssättet och känner en stor tillfredställelse i att gå från att slänga varorna till att de förs vidare genom Allwin för att bli mat på tallriken för behövande, säger Jessica Mordini butikschef, Coop Konsum Gamelstaden.

Bergsjöns Församling hjälper behövande med mat varje dag, året runt:
– Att få bra, näringsrik och varierad mat med hjälp av Allwin, har hjälpt oss i Bergsjöns kyrka att hjälpa fler människor. Tack vare Allwins arbete är också kvaliteten på den mat vi delar ut hög. Vi är mycket tacksamma för att företag som till exempel Coop, genom Allwin, hjälper oss i vår dagliga verksamhet. Vi kan nu göra tillvaron lite ljusare för medborgare som av olika anledningar behöver hjälp, säger Eva Clarängen, diakon i Svenska kyrkan i Bergsjön.

Butikerna i Göteborg som har inlett ett samarbete med Allwin är: Coop Konsum Lundby, Coop Konsum Mölnlycke, Coop Konsum Landala, Coop Konsum Avenyn, Coop Konsum Friggagatan, Coop Konsum Munkebäck, Coop Konsum Kärringberget och Coop Konsum Gamlestaden.

Fakta om Allwin
Allwin grundades 2004 av Simon Eisner och har blivit nominerat till ett flertal priser för sitt arbete med att ta hand om varor med ”kort datum” som annars skulle kasseras: WWF ”Årets miljöhjälte 2010”, ”Årets Inspiratör 2010”, ”Änglamarkspriset 2011”, ”Swedish recycling Award” och ”Årets Entreprenör 2011” .

För ytterligare information:
Louise König, Chef Hållbar Utveckling, Coop och KF tel. 010-743 21 17
Simon Eisner, Allwin, tel. 0733-767124
Coops pressjour, tel. 08-743 23 33

Coop bedriver dagligvaruhandel inom butikskedjorna Coop Forum, Coop Extra, Coop Konsum, Coop Nära, Coop Bygg samt Coop Online och Daglivs. Som medlem får du medlemsåterbäring på upp till 5 % på allt du handlar. Se även www.coop.se
 • Änglamark pepparkaka en testvinnare till jul

  Änglamark pepparkaka en testvinnare till jul

  Första advent står för dörren och julen dukas sakta upp. En klassiker för alla magar och åldrar är pepparkakan – där nu Änglamark utsetts till en vinnarkaka av Svenska Dagbladets jury.
  Read more
 • Coop Sverige AB ställer om organisationen för att öka medlemsnyttan

  Coop Sverige AB ställer om organisationen för att öka medlemsnyttan

  Coop Sverige AB gör nu en omställning av organisationen för att öka konkurrenskraften och kunna ge bättre priser och erbjudanden till Coop i Sveriges över 3,9 miljoner medlemmar. Förändringen innebär en neddragning på cirka 100 tjänster vid kontoret i Solna som tillsammans med andra åtgärder ger en kostnadsminskning om drygt 300 miljoner kronor.
  Read more