Allwin och Coop inleder samarbete: Coop skänker mat till behövande

Coop Konsum i Göteborg har inlett ett samarbete med företaget Allwin som förmedlar mat till välgörenhetsorganisationer för att minska matsvinnet.

Samarbetet mellan Allwin och Coop innebär att varor från Coop Konsum hämtas och levereras till Allwins nätverk av ideella organisationer som exempelvis kvinnojourer, kyrkor, caféer för hemlösa och härbergen.

– Som en del i Coops hållbarhetsarbete donerar vi helt felfri mat till exempel med kort datum till bättre behövande. I samarbete med Allwin ser vi till att maten hamnar hos hemlösa och andra genom olika välgörenhetsorganisationer, säger Louise König, Chef Hållbar Utveckling, Coop och KF.

– Vi är mycket nöjda över att ha tecknat ett samarbetsavtal med Coop, nu kan ännu fler behövande få hjälp säger Simon Eisner, grundare av Allwin.

Genom ett pilotprojekt som startade i december 2011 inledde Coop Konsum Gamlestaden som en av de första butikerna ett samarbete med Allwin:
– Medarbetarna i butiken har verkligen tagit till sig arbetssättet och känner en stor tillfredställelse i att gå från att slänga varorna till att de förs vidare genom Allwin för att bli mat på tallriken för behövande, säger Jessica Mordini butikschef, Coop Konsum Gamelstaden.

Bergsjöns Församling hjälper behövande med mat varje dag, året runt:
– Att få bra, näringsrik och varierad mat med hjälp av Allwin, har hjälpt oss i Bergsjöns kyrka att hjälpa fler människor. Tack vare Allwins arbete är också kvaliteten på den mat vi delar ut hög. Vi är mycket tacksamma för att företag som till exempel Coop, genom Allwin, hjälper oss i vår dagliga verksamhet. Vi kan nu göra tillvaron lite ljusare för medborgare som av olika anledningar behöver hjälp, säger Eva Clarängen, diakon i Svenska kyrkan i Bergsjön.

Butikerna i Göteborg som har inlett ett samarbete med Allwin är: Coop Konsum Lundby, Coop Konsum Mölnlycke, Coop Konsum Landala, Coop Konsum Avenyn, Coop Konsum Friggagatan, Coop Konsum Munkebäck, Coop Konsum Kärringberget och Coop Konsum Gamlestaden.

Fakta om Allwin
Allwin grundades 2004 av Simon Eisner och har blivit nominerat till ett flertal priser för sitt arbete med att ta hand om varor med ”kort datum” som annars skulle kasseras: WWF ”Årets miljöhjälte 2010”, ”Årets Inspiratör 2010”, ”Änglamarkspriset 2011”, ”Swedish recycling Award” och ”Årets Entreprenör 2011” .

För ytterligare information:
Louise König, Chef Hållbar Utveckling, Coop och KF tel. 010-743 21 17
Simon Eisner, Allwin, tel. 0733-767124
Coops pressjour, tel. 08-743 23 33

Coop bedriver dagligvaruhandel inom butikskedjorna Coop Forum, Coop Extra, Coop Konsum, Coop Nära, Coop Bygg samt Coop Online och Daglivs. Som medlem får du medlemsåterbäring på upp till 5 % på allt du handlar. Se även www.coop.se
 • Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

  Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

  Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år som ett bra tillfälle att skapa nya vanor och att ändra sina matvanor. En undersökning bland 1 300 svenskar som genomförts på uppdrag av Coops Matometer visar tydligt att fler personer i storstadsområden och fler kvinnor än män vill ändra något med sina matvanor. Det vanligaste är att man vill äta mindre sötsaker, och hela fyra av fem tillfrågade tror också att de kommer att lyckas med sin förändring i det nya året.
  Läs mer
 • EnterCard och Coop Sverige i nytt samarbete

  EnterCard och Coop Sverige i nytt samarbete

  EnterCard Group AB och Coop Sverige AB har ingått avtal som innebär att EnterCard kommer att erbjuda kreditkort till Coops medlemmar. Det nya samarbetet innebär att Coops kreditkort från och med mars kommer att uppgraderas med flera nya funktioner och tjänster.
  Läs mer