Allt fler skänker via MedMerakortet

2009 skänkte Coops medlemmar och kunder drygt 21 miljoner kronor till de biståndsprojekt som Kooperation utan gränser och Vi-skogen driver. Allt fler väljer Bistånd på köpet, att skänka pengar genom att slutsumman avrundas uppåt till närmaste krona när kunden betalar med sitt Coop MedMerakort.

– Coops medlemmar gillar att det finns flera olika enkla sätt att hjälpa till. Allt fler betalar med sitt MedMerakort och då blir det enkelt att samtidigt skänka pengar. Biståndsknappen på pantautomaterna är ett annat sätt att snabbt och enkelt bidra till Kooperation utan gränser och Vi-skogen, säger Ivar Fransson, marknadsdirektör för Coop och vd för MedMera Bank AB.

Under de senaste åren är det tydligt att det är de enkla, moderna sätten att bidra som ökar mest. Bistånd på köpet stod i fjol för 4,2 miljoner kronor, en ökning med 38 procent sedan 2006. Biståndsknappen stod i fjol för 6,4 miljoner kronor, en ökning med 43 procent sedan 2006. Totalsumman på 21,2 miljoner kronor har ökat med drygt 4 procent sedan 2006.

– Coops medlemmar och kunder är engagerade i sin omvärld och vill bidra efter bästa förmåga. Som företag jobbar vi aktivt för att hitta nya moderna lösningar som gör det enkelt för alla att hjälpa, säger Ivar Fransson.

Kooperation utan gränser är en biståndsorganisation som bildades 1958 av den svenska kooperationen. Genom långsiktigt utvecklingssamarbete och hjälp till självhjälp ger organisationen fattiga människor verktyg att själva ta sig ur fattigdomen. Läs mer på www.utangranser.se

Vi-skogen arbetar med utbildning och rådgivning inom hållbar odling, organisering och mikrofinans för fattiga småbrukar i Kenya, Tanzania, Uganda och Rwanda. Trädplantering och agroforestry är basen i verksamheten och varje år odlas flera miljoner träd. Genom Vi-skogen har över tvåhundratusen småbönder fått ett drägligare liv. Läs mer på www.vi-skogen.se

För ytterligare information: Coops pressjour, tel. 08-743 23 33

 • Träffa Coop i Almedalen

  Träffa Coop i Almedalen

  I nästa vecka startar Almedalen 2024. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Några av de ämnen som vi kommer att diskutera är stärkt krisberedskap, vägen mot en mer hållbar livsmedelskedja samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.  
  Read more
 • Ny testvinst för Coop bearnaise

  Ny testvinst för Coop bearnaise

  År efter år fortsätter Coops bearnaisesås att imponera på landets smakpaneler. Nu även i Testfaktas oberoende laboratorietest.
  Read more