Tillsammans med Scan lanserar Coop griskött under Vår Utvalda. Det nya konceptet är resultatet av ett samarbetsprojekt som syftar till att utveckla en ännu mer hållbar svensk grisuppfödning.
– Vi är väldigt glada över att kunna inleda det här samarbetet med en lantbrukare som vill framåt i sitt hållbarhetsarbete, precis som vi och Scan. Produkterna kommer säljas under varumärket Coop och märkas med Svenskt Sigill klimat, säger Majsan Pense, kategorichef kött och chark på Coop Sverige.
Hos familjen Larsson på Solgården i Skåne har grisarna har dubbelt så stor yta mot vad lagen kräver och tillgång till utevistelse dygnet runt. Suggorna går i grupp i stall med djupströ av halm under tiden då de inte har smågrisar.
Solgården är även självförsörjande på växtnäring, har byggt ut med större utrymme i smågrisstallet och har sedan tidigare installerat och investerat i helt nya ventilationskanaler – av största vikt då grisar inte kan svettas – vilket leder till en bättre användning av smågrishörnan och en mer alert sugga som rår om sina smågrisar på ett bättre sätt.
Produkter från Solgården som kommer att erbjudas Coops kunder blir kotlett med fettkappa och svål, karré, fläskfilé, fläskschnitzel, färs, rökt skinka, bacon och fler varianter av korv.
– Grisköttet från Solgårdens grisar är något fetare, vilket är bra då det är i fettet smaken sitter. Räkna med riktigt god smak och en hög ätkvalitet för charkprodukterna, säger Majsan Pense.
Coop har sedan i våras tagit bort Änglamarks griskött från sortimentet, men erbjuder KRAV-märkt kött från annan leverantör för de som efterfrågar det.
– Det här samarbetet är ännu ett sätt för oss att fortsätta utveckla mer hållbart svenskt griskött och tillsammans med Coop erbjuda smakrika och högkvalitativa produkter, från en lantbrukare som verkligen satsar på hållbar utveckling, säger Maria Dundeberg, Kommersiell direktör Scan Sverige.
Coop och Scan har ett framgångsrikt och mångårigt samarbete. Våren 2019 lanserades ett certifierat naturbeteskött brett i Coops butiker med omgående stort intresse, ökad försäljning och med tiden fler kontrakterade uppfödare i Sverige.
Om Solgården
Det klimatcertifierade grisköttet kommer från Solgården i det vackra Skåne. Gården har varit i familjens ägo sedan 1947 och Markus är fjärde generationen på gården.
Solgården är klimatcertifierad och grisköttet får bära märkningen Svenskt Sigill klimat vilket innebär att en tredje part följer upp verksamheten. Därutöver strävar gården ständigt efter nya lösningar för att nå ännu lägre klimatavtryck. Familjen brinner för djurvälfärd, klimat och biologisk mångfald. Här har man inte bara blommande åkerkanter utan en hel åker där de planterat lite olika frön som blommar i omgångar.
Om certifieringen och märkningen
En tredjepartscertifiering en den högsta nivån av kvalitetssäkring. Då kan vi känna oss trygga med att gården har följt kriterierna för en mer hållbar uppfödning och med märkningen syns det tydligt för konsumenterna.
Mer om märkningen Svenskt Sigill Klimatcertfierad
Vår utvalda – sortiment Coops butiker, med start vecka 40 2025:
• Fläskkotlett med ben och fettkappa
• Karré benfri
• Fläskschnitzel
• Fläskfilé
• Blandfärs (50% Nöt från Naturbeteskött och 50% griskött från Svensk Sigill Klimatcertifierad)
• Bacon
• Rökt skinka
• Varmkorv
• Prinskorv
• Chorizo
• Grillkorv tjock
För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se