Snart kickar Almedalsveckan 2025 igång. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Du finner oss i samtal om bland annat arbetet för en mer hållbar livsmedelskedja, bättre hälsa genom kosten samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.
Vi vill tipsa om de seminarier där du kan träffa Coop. Vi har fler kollegor på plats, bland annat inom etablering och butiksutveckling. Ta gärna kontakt med oss för att prata mat, hälsa, hållbarhet, butiksdrift och etablering. Väl mött!
Tisdag 24 juni
10.00 – Vår mat – hur, var och av vilka ska den produceras? Globalt, nationellt och lokalt perspektiv?
Världens befolkning växer. Vi har hållbarhetsutmaningar från klimat, miljö – och beredskapssynpunkt. Globalt finns ambitioner. Nationellt har vi en livsmedelsstrategi, men det är lokalt som maten produceras. Vi har valt Gotland som fokus.
Medverkar gör Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop Visby samt representanter för bla Vi Konsumenter, World Animal Protection Sverige, KRAV och Centerpartiet.
13.00 – Bäst i världen på hållbarhet – grön bubbla eller näringslivets största konkurrensfördel?
Det svenska näringslivet ligger i framkant när det kommer till hållbarhet och grön omställning. Hur ser utvecklingen ut i en allt mer turbulent värld med större fokus på säkerhet och konkurrenskraft? Riskerar hållbarhetsfrågorna att prioriteras bort eller kan de i stället bli en del av att stärka Sveriges konkurrenskraft?
Medverkar gör Anders Torell, vd Coop Sverige, samt representanter för SJ, Fabege och Skanska.
13.00 – Kan livsmedelsbranschen bidra till bättre kostvanor?
Svenska kostråd rekommenderar att vi ska äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag? Många känner till det, men bara ett fåtal följer rådet. En tredjedel upplever att de inte har råd att köpa den mat som kroppen mår bäst av. Ska det verkligen vara ett privilegium att få i sig hälsosam mat?
Medverkar gör Minna Dahlberg, marknadsdirektör Coop Östra samt representanter för Sophiahemmet, ICA Gruppen och Dagligvarunytt.
14.15 – Ett naturpolitiskt ramverk
Förlusten av biologisk mångfald är ett växande hot mot Sveriges välfärd. Behöver Sverige inrätta ett rättsligt naturpolitiskt ramverk, som likt det klimatpolitiska ramverket understödjer en samhällsomställning för biologisk mångfald?
Medverkar gör Meta Persdotter, vd Coop Östra samt representanter för WWF, Naturskyddsföreningen, Riksbyggen och Uppsala universitet.
17:00 – Var tog den hållbara omställningen vägen när alla pratar pris?
Välkommen till Coops seminarium.
Mat är gott, livsviktigt och inspirerande men också en stor källa till klimatutsläpp och påverkan på miljö och samhälle. För att minska denna belastning behöver vi fortsätta driva på omställningen till nya sätt att producera och konsumera mat. Den senaste tidens höga inflation har lett till att debatten kring mat främst fokuserar på kostnader, vilket påverkar tempot på övergången till hållbara alternativ. Det är nu nödvändigt att diskutera matens värde i relation till dess pris. Under detta seminarium kommer vi att diskutera hur vi kan genomföra denna omställning trots prisfokus. Vi kommer att utforska vem som styr utbudet i mataffären – är det producenten, butiken, konsumenten eller politiken?
Medverkar gör:
Ulf Sonesson, forskningsansvarig Rise livsmedel
Joanna Lewerentz (M), Miljö- och jordbruksutskottet
Sofia Skönnbrink (S), Miljö-och jordbruksutskottet
Per Arfvidsson, vice VD och koncernchef Lantmännen
Anders Torell, vd Coop Sverige
Frida Ganshed, vd Coop Gotland, modererar.
Läs mer i Almedalens program, här.
Onsdag 25 juni
08.00 – Vad blir det för mat? Så gör vi det lättare att göra hälsosamma och gröna val
Välkommen t till Coops seminarium.
Coop Östra lanserar sin nya Hälsobarometer, en undersökning om medlemmarnas matvanor. Vad vet vi idag om hur familjer gör sina val i butik? Hur får vi konsumenterna att göra bättre val, till exempel att byta ut vetetortillan mot fullkorn i fredagsmyset? Hur kan AI och andra digitala verktyg underlätta hur dagligvaruhandeln kan bidra till hälsosamma vanor hos konsumenterna?
Medverkar gör:
Carolina Klüft, verksamhetschef, Generation Pep
Emma Rung, vd, Krav
Christina Snöbohm, programledare Hållbar livsmedelskedja, Världsnaturfonden
Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande, Föreningen Frisk Mat
Meta Persdotter, vd, Coop Östra
Minna Dahlberg, marknadsdirektör, Coop Östra
Läs mer i Almedalesn program, här.
09.00 – Service, närhet och trygghet – dagligvaruhandelns roll för ett levande Sverige
Ett levande samhälle byggs inte bara av bostäder – utan också av platser där människor möts, handlar och delar vardagen. Matbutiken, apoteket och annan service är självklarheter i större städer, men på mindre orter och landsbygd är de ofta livsnerven som håller samhället samman.
Medverkar gör Frida Ganshed, vd Coop Gotlands samt representanter för bland annat Hela Sverige ska leva, Moderaterna, Socialdemokraterna, Trophi och Svensk Dagligvaruhandel.
13.15 – Hållbarhetsinnovationer i praktiken – dagligvaruhandeln visar vägen
Detta är inte ett traditionellt seminarium – det är en upplevelse. I butiken Stora Coop Visby arrangeras ett inspirerande och konkret hållbarhetsevenemang i butiksmiljö, där teori möter praktik. Vi kommer belysa drivkrafter, utmaningar och konkreta möjligheter med hållbarhetsinnovationer som inte bara främjar planetens bästa – utan också stärker affären.
Medverkar gör Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop Visby samt representanter för ICA, Axfood och GS1.
14.15 Kan tallriksmodellen bli Tiktoktrend? Matvärdekedjans ansvar för nästa generations matvanor
Hur kan vi bidra till att barn och unga etablerar goda matvanor? Matvanor är nära sammankopplat med folkhälsan. Bakom flera av våra största folksjukdomar och hälsorisker finns det kostfaktorer. Hur kan värdekedjan bidra till mer hälsosamma matvanor?
Medverkar gör Anders Torell, vd Coop Sverige samt representanter för bland annat Arla, Generation Pep, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Sveriges elevråd, Ica och Fazer.
16.50 – Framtidssäkra Sverige – satsa på ungas företagsamhet
För att Sverige ska vara ett konkurrenskraftigt innovationsland krävs kreativa samhällsmedborgare med handlingskraft. Att i skolan få möjlighet att utveckla sina företagsamma förmågor – det ger kraft till samhällsförbättring.
Deltar gör Frida Ganshed, vd Coop Gotland samt representanter för bland annat Centerpartiet, Miljöpartiet, Skolverket och Ung företagsamhet.
Torsdag 26 juni
09.20 – Framtidens kundupplevelse – hur möter vi nästa generations konsumenter?
Nästa generations konsumenter vill inte bara ha en produkt – de söker en upplevelse, en berättelse och en känsla av tillhörighet. För att lyckas måste företagen möta dem där de är, förutse deras behov och skapa värde som går utöver pris och bekvämlighet. Hur kan AI vara ett stöd i kundens resa?
Medverkar gör Frida Ganshed, vd Coop Gotland, samt representanter för Google, Lager 157, Elgiganten och Svensk Handel.
10.00 – Invigningen av projektet Fårskötsel i publika miljöer – virtuella stängsel på Visby Golfklubb
Vi inviger ett innovativt projekt för djur, djurägare och natur. Projektet testar teknik med virtuella stängsel som ska göra att fåren kan beta gräset runt Visby golfbanan utan att vara stängslade. Tekniken består av ett halsband som fåren bär och en app genom vilken lantbrukaren kan rita virtuella hagar i en karta och på så vis styra djuren. Detta möjliggör bete av ytor som annars inte gått att stängsla på traditionellt vis vilket ökar tillgängligt naturbete, skapar flexibilitet för lantbrukaren, minskar behovet av maskiner och kan bidra till ökad biologisk mångfald.
Medverkar gör Majsan Pense, köttansvarig Coop Sverige, Markus Wahlgren, stormarkadschef Stora Coop Visby samt representanter för LRF, Protos, Rise, Ammor Gård och Visby Golfklubb.
13.35 -Framtidens mat finns i havet
Fisk och sjömat blir ett allt viktigare inslag på matbordet. Ett ansvarsfullt och hållbart vattenbruk blir avgörande för framtidens matförsörjning och kulinariska förnyelse. Samtidigt drar man nytta av flera generationers kunnande på området.
Medverkar gör Frida Ganshed, vd Coop Gotland, Norwegian Seefood Council och Dagligvarunytt.
Vill du veta mer – hör av dig!
Förutom vid de här seminarierna så finns Coop plats under Almedalsveckan för samtal och möten. Vill du mötas upp i Visby eller höra mer om vårt deltagande, hör gärna av dig.
Kontakta: Therese Knapp, Public Affairs, therese.knapp@coop.se, tele: 076 105 78 11.