Förening från Skövde – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

Förening från Skövde – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

Föreningen Ätbart från Skövde har blivit utvald som en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024. Föreningen arbetar för att minska matfattigdom genom minskat matsvinn. Övriga finalister är Mickelgårds Lantbruk från Göteborg och Helios Innovations från Halmstad. Vinnaren utses vid en prisceremoni den 27 november i Stockholm. Prissumman är 250 000 kronor.

Änglamarkspriset har delats ut sedan 2002 och är instiftat av Coop, KF och Änglamarksfamiljerna Alfredson, Danielsson och Taube, samtliga representerade i juryn som valt ut finalisterna.

– Sverige har stora miljöutmaningar och den gröna omställningen kan ibland kännas avlägsen, men när vi i juryn träffade årets tre finalister så fylldes vi av hopp. Här fanns inte bara en önskan om hållbar utveckling, utan även stark drivkraft och framför allt en förmåga att ta tag i och lösa konkreta hållbarhetsutmaningar genom de respektive verksamheterna. Det är imponerande, säger juryns ordförande Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop.

Änglamarkspriset premierar personer, organisationer eller initiativ som gjort särskilt värdefulla insatser för miljön i Sverige eller har en idé med stor framtidspotential. Priset delas ut till unga eldsjälar och hållbarhetsentreprenörer upp till 35 år. Juryn och allmänheten utser vinnaren tillsammans. Allmänheten kan rösta på sin favorit på coop.se/anglamarkspriset-2024 mellan den 28 oktober och 24 november. Därefter viktas juryns val och allmänhetens röster 50/50. Den 27 november koras årets vinnare av Änglamarkspriset vid en ceremoni i Stockholm.

Årets finalister löser redan idag konkreta miljöproblem och har en stark tro på sin egen verksamhet och sin förmåga att bidra till en ljusare framtid, vilket är precis vad Änglamarkspriset representerar. Här finns en bredd med allt från lokal odling av baljväxter som normalt sett importeras och fraktas långväga för att nå våra matbord, till ideellt arbete för att minska matfattigdom genom minskat matsvinn, till nya tekniker som kan hjälpa industrier att rena industriellt processvatten från bland annat PFAS.

– De småskaliga miljö- och hållbarhetsinitiativen på gräsrotsnivå i småföretag och föreningar, som växer och utvecklas av egen kraft är oerhört centrala i den gröna omställningen. Dessa initiativ verkar och utvecklas ofta i det dolda men är en kraft att räkna med och något som vi verkligen vill uppmuntra och stödja, säger juryns ordförande Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop.

Finalister Änglamarkspriset 2024

Föreningen Ätbart  

Matsvinnet står idag för cirka tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser, detta motsvarar 4-5 gånger flygindustrins totala utsläpp. Enbart i Sverige slänger hushållen mat för fjorton miljarder kronor per år samtidigt som 450 000 ton mat går till spillo hos svenska primärproducenter.

Ätbart är en ideell förening som arbetar för en värld utan matsvinn och matfattigdom. Föreningen bildades 2019 i Skövde och bedriver idag projekt och verksamheter i hela landet. Genom kunskapsspridning, opinionsbildning, nätverksbyggande och samordning av konkreta åtgärder vill föreningen skapa ett mer hållbart samhälle på både kort och lång sikt.

Mickelgårds Lantbruk  

Frida och Anton är elfte generationens lantbrukare på Mickelgårds Lantbruk i När på Gotland. Gården är ekologisk och KRAV-godkänd och här odlas linser och quinoa som båda är kolsänkor, växter som sänker koldioxidhalten i luften. Linser importeras i stor utsträckning till Sverige med onödiga transporter som vi slipper med svenskodlat. Linserna har lång hållbarhet och passar bra att ha i ett matreservlager. Allt odlas, rensas och packas på gården där även kor betar och håller landskapet öppet, vilket främjar den biologiska mångfalden.

På Mickelgårds är också den sociala hållbarheten viktig och att nya generationer kan ta svenskt lantbruk vidare in i framtiden på ekonomiskt hållbara sätt, t ex via arrende istället för att binda kapital med tunga lån. Här finns inte bara en omsorg om djur och miljö utan även ett socialt hållbarhetsperspektiv för framtiden.

Helios Innovations  

PFAS är ett globalt miljöhot på grund av deras persistens och bioackumulerande egenskaper, vilket innebär att de ansamlas i både miljön och våra kroppar. Vissa av dessa ämnen har visat sig vara cancerogena och hormonstörande, vilket gör deras ökande koncentrationer i naturen mycket oroande.

Helios Innovations teknik gör det möjligt att rena vatten från PFAS utan att använda filterteknik som snabbt blir mättad av föroreningarna. Det innebär att vi kan hantera några av de värsta och mest utmanande källorna till PFAS, som brandskum och släckvatten, och på så sätt bidra till en framtid där våra barn inte behöver oroa sig för vad som finns i vattnet de dricker.

Historien om Änglamark

Det var 1970-tal när Tage Danielsson och Hasse Alfredson spelade in filmen Äppelkriget om det som hände i Änglamark. Evert Taube skrev sången ”Änglamarksvisan” till filmen och Sven-Bertil sjöng, så att den fastnade i hjärtat hos ett helt land. Kärleken till naturen är stark inom oss. Skogar och åkrar, stränder och vattendrag är en del av oss och värda att kämpa för. Det är mer angeläget än någonsin. Danielsson, Alfredson och Taube såg framåt, berörde och tog ställning, precis som våra pristagare.

Änglamarksprisets jury 2024 består av 

  • Mattis Bergquist (ordförande), hållbarhetschef Coop
  • Charlotta Szczepanowski, generalsekreterare Vi-skogen
  • Simon Werbart Flato, grundare och verksamhetschef Sustainergies
  • Maria Taube, representant från familjen Taube
  • Daniel Alfredson, representant från familjen Alfredson
  • Jesper Danielsson, representant från familjen Danielsson 

För mer information kontakta  
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se

Föreningen Ätbart: Gabriel Birgersson, Ordförande och Tf. Verksamhetschef  0760057371, gabriel.birgersson@atbart.org

  • Kampen mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas – Föreningen Ätbart tilldelas årets Änglamarkspris

    Kampen mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas – Föreningen Ätbart tilldelas årets Änglamarkspris

    I Sverige slänger hushållen mat för 14 miljarder kronor årligen och 450 000 ton mat går till spillo i primärproducentleden. Den rikstäckande föreningen Ätbart som startade i Skövde tilldelas nu årets Änglamarkspris på 250 000 kronor för sitt arbete med att minska matsvinnet och matfattigdomen. Änglamarkspriset, som delas ut för 23:e året i rad, går till unga personer som genomför betydande insatser för vår miljö i Sverige och därmed bidrar till en hållbar framtid.
    Read more
  • Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Coop kommer att sänka priset på plastbärkassar i våra butiker från 6,95 kronor till 3,95 kronor från och med den 1 november. Detta som en direkt följd av att den punktskatt som infördes på plastbärkassar år 2020 tas bort. Coop uppmanar sina medlemmar och kunder att använda sina bärkassar många gånger.
    Read more