Coop släpper växtbaserat substitut till tonfisk

Coop släpper växtbaserat substitut till tonfisk

Coop lanserar två innovativa nyheter inom sitt växtbaserade sortiment från vecka 40.

– Ett bra alternativ till tonfisk och mindre påverkan på havsmiljön, säger Minna Björklund, chef sortiment EVM på Coop Sverige.

De två konserverna lanseras inom kategorin färdigmat och fiskkonserver, i smakerna Citron & Peppar samt Sriracha. Ett välkommet inslag på en annars traditionell butikshylla.

– Jag kan verkligen rekommendera att man testar att byta ut tonfisken mot sojaproteinet. Produkten har fin textur och riktigt bra smak, eller som vi fick återberättat av en svensk Coop-kund på besök i Finland (där varan redan finns): ”den skulle sälja som smör”, säger Minna Björklund.

Nyheten går även hand i hand med Coops hållbarhetsstrategi från tidigare i år där det står fastslaget om en målsättning av förändrad årlig produktmix baserat på substituerbarhet och klimatpåverkan.

– Målbilden är en minskning med 44% att totalt snittutsläpp av CO2 till 2033, säger Mattis Bergqvist, hållbarhetschef Coop Sverige.

– Att möjliggöra och öka kunskapen om fler växtbaserade produkter på hyllan är steg i den riktningen. Vi vill hjälpa våra medlemmar att göra hållbara val. Att verka hållbart är avgörande för alla, även för oss. Vi har arbetat med hållbart samhällsansvar i 125 år och vi kan det. Som medlemsstyrd organisation har vi stora möjligheter att göra bestående förändring och påverka, som att ta in en produkt populär i Finland till den svenska marknaden, fortsätter han.

Coops arbete med egna varumärken

Coop har som företag alltid varit pionjären inom egna varumärken (EVM). Redan på 1920-talet introducerades EVM för att säkra leveranser samt kunna erbjuda samma vara till ett lägre pris. Cirkelkaffe var ett av de första varumärkena. Varumärket Coop lanserades 2003, sortimentet är brett och är det största av våra egna varumärken. Det levererar matglädje till alla sorters familjer, stora som små. Det är helt enkelt bra produkter till bra pris. Det är både varor som behövs i vardagen och som passar vid lite festligare tillfällen.

Många av Coops produkter har fått utmärkelsen Bäst i test av oberoende medier som SvD, TT, Aftonbladet, Testfakta, Råd&Rön och Allt om Mat. Detta är vi naturligtvis stolta över eftersom Coop vill erbjuda sina kunder och medlemmar goda varor av bra kvalitet till bra priser.

Coop jobbar ständigt med att ta fram nya prisvärda och hållbara produkter med massor av matglädje under varumärket Coop.

Sojaprotein, pris: cirka 19,90 SEK per burk

I Coops butiker: vecka 40 2024 (30 september)

Tre tips på recept – byt bara ut tonfisken mot sojaproteinet!

Hot tuna melt

Tonfisksallad

Pastasallad med tonfisk och kapris

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

  • Ton i ton när Stefan Ekengren lagar grönt för Coop

    Ton i ton när Stefan Ekengren lagar grönt för Coop

    Coops samarbete med prisbelönte kocken Stefan Ekengren tar ny fart under hösten. Fokus i en serie reklamfilmer sätts på grönsakshyllan, och gärna råvaror i samma färg.
    Read more
  • Coop satsar i centrala Göteborg – öppnar butik vid ny stationsuppgång

    Coop satsar i centrala Göteborg – öppnar butik vid ny stationsuppgång

    Området runt centralstationen i Göteborg genomgår en stor omvandling. Tusentals nya bostäder och arbetsplatser kommer att växa fram i samband med att järnvägen delvis flyttar under mark och att ny station byggs. I Park Central, kontorshuset med egen stationsuppgång, öppnar Coop en butik som kommer erbjuda ett fullsortiment med fokus på färskvaror och färdigmat. 
    Read more