Svenska folket och juryn har sagt sitt och det står klart att CleanSea vinner Änglamarkspriset 2022 och 250 000 kronor. CleanSea tilldelas priset för sitt arbete med att rädda marint djurliv och miljö genom att rensa hav och kuster från plastskräp. Priset delades ut vid en ceremoni på Vår Gård i Saltsjöbaden på onsdagskvällen.
Änglamarkspriset delas ut av Kooperativa Förbundet och Coop och fokuserar på ungas initiativ inom miljö och ekologi. Priset har delats ut sedan 2002 och har i år fått in många bidrag med stor bredd. I samband med vinsten lovar CleanSea att plocka ytterligare 2 500 kg plastskräp.
– Vi gillar att stötta eldsjälar som tänker hållbart och blir hela tiden inspirerade av alla fantastiska initiativ vi ser. Med Änglamarkspriset vill vi belysa dessa och föra svenska innovatörer mot hållbart nytänkande, säger Charlotta Szczepanowski, ordförande i Änglamarksjuryn och arbetande ordförande i Vi-skogen.
CleanSea genomför betydande insatser för att plocka upp och ta hand om plast på stränder och i havet där det finns enorma mängder plastskräp från när och fjärran. Dessutom bidrar de socialt genom att skapa arbetstillfällen för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Juryns motivering
CleanSea tilldelas Änglamarkspriset 2022 med motiveringen:
Årets vinnare visar precis vad Änglamarkspriset står för. De är hängivna eldsjälar som med stor entusiasm löpande gör betydelsefulla insatser för vår miljö. Genom sitt positiva förhållningssätt och smittande engagemang för att förbättra ett stort miljöproblem är de riktiga förebilder för andra unga. Att de dessutom hjälper personer som står långt ifrån arbetsmarknaden med arbetstillfällen gör dem även till sociala hållbarhetsentreprenörer.
– Det arbete CleanSea gör för att förbättra strandmiljön och det marina djurlivet längs våra kuster är ovärderligt och väl värt att premieras. CleanSea har hittat en välfungerande affärsidé där de plockar ett kilo plast för varje sålt CleanSea-armband vilket visar en tydlig miljönytta där många enkelt kan bidra. Detta i kombination med att de erbjuder arbetstillfällen åt personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden gör CleanSea till hjältar i dubbel bemärkelse och jag ser fram emot att följa deras fortsatta resa, säger Charlotta Szczepanowski, juryns ordförande.
Övriga finalister var Atium som utvecklar en återanvändningsbar filterteknologi för att selektivt rena vatten från kvicksilver och Hooked Foods som tagit fram helt veganska produkter som ersätter fisk och skaldjur.
På bilden syns tvillingarna Lukas och Mikaela Julher som tillsammans startade CleanSea 2019.
Mer information
Läs mer information om CleanSea
För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se