De kan vinna årets Änglamarkspris

Boodla, Fältbiologerna och Naturskoleföreningen är de tre finalisterna till årets Änglamarkspris. Priset ska uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och hållbarhet och går i år till en person eller organisation som gjort viktiga insatser för barn och ungdomar. Vinnaren röstas fram på Coops webbplats.

– I år vill vi lyfta fram någon som har gjort viktiga insatser för barn och ungdomar. Juryn har valt ut tre finalister, men vem som vinner bestämmer svenska folket, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop och ordförande i Änglamarksprisets jury.

Årets tema är Sveriges grönaste inspiratör och går till en person eller organisation som har gjort insatser för att inspirera barn och ungdomar att lära sig mer om hållbarhet inom mat, kultur, utbildning, miljö eller odling.

Finalisterna till Änglamarkspriset 2015 är miljöföretaget Boodla som skapar skol- och förskoleträdgårdar, ungdomsorganisationen Fältbiologerna som inspirerar unga att engagera sig i miljödebatten och Naturskoleföreningen som med pedagogiska verktyg fördjupar skol- och förskolebarns förståelse för naturen.

Det är fjortonde året i rad som Coop delar ut Änglamarkspriset för att uppmuntra goda initiativ inom miljö och hållbarhet. Svenska folket nominerar till priset, en jury väljer ut finalister och därefter är alla välkomna att rösta fram vinnaren. Totalt nominerades 125 aktörer till årets Änglamarkspris.

– Miljöfrågor och hållbarhet engagerar våra medlemmar och kunder. Kopplingen mellan mat, hälsa och hållbarhet är självklar för många i dag så priset känns mer aktuellt än någonsin, säger Louise König.

Omröstningen pågår från den 25 juni till den 25 augusti på Coop.se. Den 30 augusti utses vinnaren av Änglamarkspriset 2015 på Skansens Sollidenscen i Stockholm. Vinnaren får 100 000 kronor.

Läs mer: www.coop.se/anglamarkspriset

Faktarutor: Om Änglamarkspriset, Årets tema, De tre finalisterna, Tidigare vinnare, Juryn


För mer information, kontakta gärna:

Coops pressjour, 010–743 13 13

Om Änglamarkspriset

  • Coop vill vara den goda kraften i mat-Sverige och delar därför årligen ut Änglamarkspriset för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och hållbarhet.
  • 2015 års tema är Sveriges grönaste inspiratör. Priset tilldelas en person eller organisation som har gjort viktiga insatser för att barn och ungdomar ska öka sin kunskap och motivation för en hållbar utveckling.
  • Alla kan vara med och nominera till Änglamarkspriset. Totalt nominerades 125 aktörer till årets Änglamarkspris.
  • Coops jury väljer ut tre finalister och bland dem röstar svenska folket fram vinnaren under perioden 25 juni–25 augusti på Coop.se.
  • Änglamarkpriset 2015 delas ut den 30 augusti i år. Vinnaren får 100 000 kronor.
  • År 1986 var Coop den första matkedjan i Sverige med ett ekologiskt sortiment, som senare fick namnet Änglamark. Namnet kommer från Hasse Alfredsons och Tage Danielssons film Äppelkriget.

Årets tema

Årets tema är Sveriges grönaste inspiratör – en person eller organisation som har gjort viktiga insatser för att barn och ungdomar ska öka sin kunskap och motivation för en hållbar utveckling på vår planet. Fokus ligger på mat, kultur, utbildning, miljö eller odling. Det kan vara i stort eller smått, en företagsidé eller ett ideellt projekt, ett nationellt eller ett internationellt arbete.

De tre finalisterna

Dessa är de tre finalisterna. Röstningen är öppen för alla och pågår 25 juni–25 augusti på Coop.se.

  • Miljöföretaget Boodla som skapar ekologiska skol- och förskoleträdgårdar till-sammans med pedagoger och barn för att ge barnen förståelse för vad hållbarhet är.
  • Ungdomsorganisationen Fältbiologerna som inspirerar unga att vistas i naturen och engagera sig i miljödebatten.
  • Naturskoleföreningen som ger skolor och förskolor stöd och pedagogiska verktyg för att fördjupa barnens förståelse för naturen.
     

Tidigare vinnare

2014               Föreningen Jord på Trynet
2013               Barista, Skandinaviens första etiska kaffekedja
2012               Anders Wilhelmson, grundare till Peepoople
2011               Petra Wadström, vattenreningsprodukten Solvatten
2010               Anders och Maria Engvall på Forsa gård, Säters kommun
2009               Fiskarna Charles och Robert Olsson, Smögen
2008               Christel Cederberg, forskare, Harplinge
2007               Eva Fröman och Carin Enfors, Ekocentrum, Sigtuna
2006               Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist, Stockholm
2005               Birgitta Sandström Lagercrantz, projektledare för miljöprojekt, Stockholm
2004               Anders Delin, skogs- och naturkämpe, Järbo i Gästrikland
2003               Rördrommens Fältstation, Eskilstuna-Strängnäs
2002               Stiftelsen Ekocentrum, Göteborg

Juryn

I juryn som utser de tre finalisterna ingår:

  • Louise König, hållbarhetschef på Coop och juryordförande
  • Maria Taube, intendent på Moderna Museet och författare
  • Jesper Danielsson, regissör inom svensk filmindustri
  • Klara Alfredson, scenograf och rekvisitör
  • Jonas Leksell, årets jurygäst som är författare och programledare
    för flera barn- och ungdomsprogram på Sveriges Television
  • Jonatan Tullberg, chef för egna varumärken på Coop

Bilder att ladda hem

  • Bild 1 – Juryns ordförande Louise König, hållbarhetschef på Coop. Foto: Magnus Fond
  • Bild 2 – Änglamarksjuryn, Louise König som är juryns ordförande och hållbarhetschef på Coop, årets jurygäst Jonas Leksell, Jesper Danielsson, Klara Alfredson och Maria Taube. Jonatan Tullberg saknas på bilden. Foto: Magnus Fond  
  • Bild 3 – Boodlas verksamhet i Stenhamra
  • Bild 4 – Fältbiologernas verksamhet
  • Bild 5 – Naturskoleföreningens 
  • Bild 6 – Illustration Änglamarkspriset 2015
  • Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Coop kommer att sänka priset på plastbärkassar i våra butiker från 6,95 kronor till 3,95 kronor från och med den 1 november. Detta som en direkt följd av att den punktskatt som infördes på plastbärkassar år 2020 tas bort. Coop uppmanar sina medlemmar och kunder att använda sina bärkassar många gånger.
    Read more
  • Gotlandsföretag – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

    Gotlandsföretag – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

    Mickelgårds Lantbruk från Stånga har blivit utvald som en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024. Mickelgårds odlar bland annat Gotlandslinser, Belugalinser och Quinoa. Den lokala produktionen minskar importbehovet, ökar självförsörjningen och minskar transporterna. Övriga finalister är Föreningen Ätbart från Skövde och Helios Innovations från Halmstad. Vinnaren utses vid en prisceremoni den 27 november i Stockholm. Prissumman är 250 000 kronor. 
    Read more