60-åringen Grådö Mejeri adderar stort värde till Coop

Idag firade Grådö Mejeri 60-årsjubileum genom att elever från Olympicaskolans 5:e klass i Hedemora invigde den nya bägarlinjen. Nya produkter och en förväntad ökad försäljningsvolym innebär betydligt större produktion för Grådö Mejeri under nästa år. 

– Med den nya bägarlinjen kan vi använda grädden som blir över vid mjölktillverkningen till produktion av crème fraiche och gräddfil. Ett tillskott som kommer att påverka vårt resultat positivt 2014 och skapa mervärde för Coop som nu kan producera bägarprodukter i sitt eget mejeri. Vi är mycket nöjda över att ha en av de finaste bägarlinjerna i Sverige, säger Staffan Eklöv, vd Grådö Mejeri. 

Coop köpte Grådö Mejeri 2012 för att möjliggöra tillverkning och försäljning av mejeriprodukter som mjölk, fil och yoghurt under de egna varumärkena Coop och Änglamark. Här ingår också den lokalproducerade mjölken med varumärket Grådö Mejeri och som idag säljs i ett 70-tal Coop-butiker i Dalarna, Gästrikland samt Västmanland.

Efterfrågan på Coops egna mejeriprodukter ökar stadigt. Därför rekryterade Grådö Mejeri i augusti 2013 nya mjölkgårdar i Dalarna, Västmanland och Uppland, vilka nästa år börjar leverera till mejeriet. Då kommer totalt 39 mjölkgårdar att leverera mjölkråvara till Grådö Mejeri och därmed få mer betalt än rådande marknadspris. Coop-mjölken kan trots det säljas till konsument till ett lägre pris. Detta eftersom Coop med kontroll på både produktion och försäljning har kunnat kapa produktions- och distributionsledet samt fått ett mer kostnadseffektivt flöde.

–  Vårt första år som ägare av Grådö Mejeri har gått över förväntan. Vi har nu en försäljningsandel på över 30 procent för Coop-mjölken i våra butiker och vi ser också att försäljningen av den lokalproducerade Grådö Mejeri-mjölken ökar stadigt. Grådö Mejeris 60 år långa erfarenhet av mejeriproduktion spelar förstås en viktig roll. Nu ser vi fram emot att ta nästa steg och fortsätta vårt framgångsrika samarbete, säger Thomas Areskoug, Affärsområdesdirektör Marknad, Coop.

Om mer information önskas, kontakta:
Staffan Eklöv, vd Grådö Mejeri tel: 070-205 68 02
Pressansvarig Coop, 010-743 12 03 eller pressjour 010-743 13 13

Bilder från 60-årsjubileet och invigningen av bägarlinjen på Grådö Mejeri, se länk nedan.

 • Bäst i Test: Coop frasvåfflor

  Bäst i Test: Coop frasvåfflor

  Den 25 mars gräddas det traditionsenligt flitigt med våfflor runtom i landet. Magasinet Året Runt har utsett Coop Frasvåfflor till Bäst i Test inför lördagens kalas.
  Läs mer
 • Vi-skogen 40 år – 5,8 miljoner träd planterade tack vare skänkt pant från Coops kunder

  Vi-skogen 40 år – 5,8 miljoner träd planterade tack vare skänkt pant från Coops kunder

  Biståndsorganisationen Vi-skogen har i år arbetat 40 år i östra Afrika med hållbart jordbruk och att lyfta människor ur fattigdom. Sedan 2004 har de också samlat in pant som skänkts av svenskarna tack vare samarbete med Coop via Biståndsknappen på pantautomaterna. 2022 skänktes 6,5 miljoner kronor av panten – för vilket Vi-skogen kunde plantera över 260 000 träd. Sedan starten på pantsamarbetet har 5,8 miljoner träd planterats.
  Läs mer