Välkommen till Coops Matometer!

Välkommen till Coops Matometer!

Vi på Coop jobbar varje dag med att erbjuda mat till våra kunder och medlemmar – från Kattertjåkk i norr till Smygehuk i söder. Vi har genom årens lopp så klart samlat på oss en hel del kunskap om vad vi äter i Sverige och vad som går hem i olika delar i vårt avlånga land. Men trots det kände vi att vi inte riktigt har svaret på den enklaste frågan av de alla. Vad äter vi i Sverige?

Vi började därför tillsammans med Demoskop i mars 2017 fråga 1000 personer varje vecka vad de åt igår. Vi frågar för de tre huvudmålen, frukost, lunch och middag, men även om och vad de äter däremellan. När vi nu öppnar Matometern har vi därför redan hunnit bygga en databas på 150 000 måltider.

Våra matvanor skiljer sig mellan var vi bor, hur gamla vi är och vilket kön vi har. Vi vill också undersöka kopplingen mellan mat och hälsa och har därför med variabler som BMI, motionsvanor och upplevt hälsotillstånd.

Det här är kunskap vi vill dela med oss av. Därför har vi byggt ett verktyg där alla själv kan se hur våra matvanor ser ut. Prova att dra i reglagen och se hur matvanorna ändras. Du kan också få snabb statistik för en enskild matvara genom att klicka på den.

Har du frågor på Matometern?

Hör gärna av dig.

Tobias Rydergren, presschef Coop
Tobias.rydergren@coop.se
010-743 43 83

Tobias Rydergren Presschef
  • Så här lagar svensken vegetarisk mat

    Så här lagar svensken vegetarisk mat

    Måndag 1:a oktober är det vegetariska världsdagen. I samband med det har Coops Matometer, med hjälp av Demoskop, frågat en representativ grupp svenskar hur svårt man upplever att det är att laga vegetariska måltider och var man hittar inspiration till nya vegetariska rätter. Undersökningen visar att kvinnor, yngre personer och boende i singelhushåll i större utsträckning tycker det är enkelt att laga vegetarisk mat, och att internet är den primära källan för inspiration.
    Läs mer
  • Så påverkade värmeböljan svenskens matvanor

    Så påverkade värmeböljan svenskens matvanor

    Coops Matometer har analyserat 45 000 måltider för att se vad svensken har ätit mer eller mindre av årets varma sommar jämfört med förra sommaren. Förutom den förväntade ökningen av glass och drycker så har svensken ätit mer sallad, granola och melon men mindre choklad, kött och fikabröd.
    Läs mer