Välkommen till Coops Matometer!

Välkommen till Coops Matometer!

Vi på Coop jobbar varje dag med att erbjuda mat till våra kunder och medlemmar – från Kattertjåkk i norr till Smygehuk i söder. Vi har genom årens lopp så klart samlat på oss en hel del kunskap om vad vi äter i Sverige och vad som går hem i olika delar i vårt avlånga land. Men trots det kände vi att vi inte riktigt har svaret på den enklaste frågan av de alla. Vad äter vi i Sverige?

Vi började därför tillsammans med Demoskop i mars 2017 fråga 1000 personer varje vecka vad de åt igår. Vi frågar för de tre huvudmålen, frukost, lunch och middag, men även om och vad de äter däremellan. När vi nu öppnar Matometern har vi därför redan hunnit bygga en databas på 150 000 måltider.

Våra matvanor skiljer sig mellan var vi bor, hur gamla vi är och vilket kön vi har. Vi vill också undersöka kopplingen mellan mat och hälsa och har därför med variabler som BMI, motionsvanor och upplevt hälsotillstånd.

Det här är kunskap vi vill dela med oss av. Därför har vi byggt ett verktyg där alla själv kan se hur våra matvanor ser ut. Prova att dra i reglagen och se hur matvanorna ändras. Du kan också få snabb statistik för en enskild matvara genom att klicka på den.

Har du frågor på Matometern?

Hör gärna av dig.

Tobias Rydergren, presschef Coop
Tobias.rydergren@coop.se
010-743 43 83

Tobias Rydergren Presschef
  • Ägg ohotad favorit på påskbordet

    Ägg ohotad favorit på påskbordet

    Påsken är vårens största mathelg. Coops Matometer har analyserat flera hundra tusen inrapporterade måltider och dessutom ställt specifika frågor till svenskar för att få en bild av vad de äter under påsk. Resultaten visar att ägg är en ohotad favorit på påskbordet, tätt följt av påskmust och inlagd sill, samt att en av fem kommer att äta mer vegetariskt under påsken i år jämfört med förra året.
    Läs mer
  • Det här packas i matsäcken på sportlovet

    Det här packas i matsäcken på sportlovet

    Nu är sportlovsveckorna igång. Många väljer att tillbringa ledigheten utomhus, på utflykter i naturen, kanske med skridskor eller skidor på fötterna. I en färsk undersökning har Coops Matometer frågat vad vi helst har med oss i matsäcken på våra utflykter. Undersökningen visar att det man helst packar med sig på utflykten är smörgås med pålägg samtidigt som yngre tillfrågade i större utsträckning packar sin matsäck med ”bars”.
    Läs mer