Välkommen till Coops Matometer!

Välkommen till Coops Matometer!

Vi på Coop jobbar varje dag med att erbjuda mat till våra kunder och medlemmar – från Kattertjåkk i norr till Smygehuk i söder. Vi har genom årens lopp så klart samlat på oss en hel del kunskap om vad vi äter i Sverige och vad som går hem i olika delar i vårt avlånga land. Men trots det kände vi att vi inte riktigt har svaret på den enklaste frågan av de alla. Vad äter vi i Sverige?

Vi började därför tillsammans med Demoskop i mars 2017 fråga 1000 personer varje vecka vad de åt igår. Vi frågar för de tre huvudmålen, frukost, lunch och middag, men även om och vad de äter däremellan. När vi nu öppnar Matometern har vi därför redan hunnit bygga en databas på 150 000 måltider.

Våra matvanor skiljer sig mellan var vi bor, hur gamla vi är och vilket kön vi har. Vi vill också undersöka kopplingen mellan mat och hälsa och har därför med variabler som BMI, motionsvanor och upplevt hälsotillstånd.

Det här är kunskap vi vill dela med oss av. Därför har vi byggt ett verktyg där alla själv kan se hur våra matvanor ser ut. Prova att dra i reglagen och se hur matvanorna ändras. Du kan också få snabb statistik för en enskild matvara genom att klicka på den.

Har du frågor på Matometern?

Hör gärna av dig.

Tobias Rydergren, presschef Coop
Tobias.rydergren@coop.se
010-743 43 83

Tobias Rydergren Presschef
  • Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

    Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

    Fler än tre av tio svenskar valde en lakto-ovo vegetarisk måltid i maj, visar ett nytt vego-index, som bygger på data från fler än 400 000 måltider från Coops Matometer. Det är kvinnor samt yngre personer som oftast väljer vegetariska måltider. Matometerns vego-index visar också att de som väljer vegetariska måltider har ökat med två procentenheter sen maj 2017.
    Läs mer
  • Jordgubben är svenskens favoritbär

    Jordgubben är svenskens favoritbär

    Jordgubben är svenskarnas absoluta favoritbär och allra mest äter vi på sommaren när det finns färska svenska jordgubbar. Men med årets värmebölja i maj har konsumtionen redan tagit fart rejält och ligger hela 26 procent högre än i maj 2017. Det visar färsk statistik från Coops Matometer.
    Läs mer