Välkommen till Coops Matometer!

Välkommen till Coops Matometer!

Vi på Coop jobbar varje dag med att erbjuda mat till våra kunder och medlemmar – från Kattertjåkk i norr till Smygehuk i söder. Vi har genom årens lopp så klart samlat på oss en hel del kunskap om vad vi äter i Sverige och vad som går hem i olika delar i vårt avlånga land. Men trots det kände vi att vi inte riktigt har svaret på den enklaste frågan av de alla. Vad äter vi i Sverige?

Vi började därför tillsammans med Demoskop i mars 2017 fråga 1000 personer varje vecka vad de åt igår. Vi frågar för de tre huvudmålen, frukost, lunch och middag, men även om och vad de äter däremellan. När vi nu öppnar Matometern har vi därför redan hunnit bygga en databas på 150 000 måltider.

Våra matvanor skiljer sig mellan var vi bor, hur gamla vi är och vilket kön vi har. Vi vill också undersöka kopplingen mellan mat och hälsa och har därför med variabler som BMI, motionsvanor och upplevt hälsotillstånd.

Det här är kunskap vi vill dela med oss av. Därför har vi byggt ett verktyg där alla själv kan se hur våra matvanor ser ut. Prova att dra i reglagen och se hur matvanorna ändras. Du kan också få snabb statistik för en enskild matvara genom att klicka på den.

Har du frågor på Matometern?

Hör gärna av dig.

Tobias Rydergren, presschef Coop
Tobias.rydergren@coop.se
010-743 43 83

Tobias Rydergren Presschef
  • Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

    Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

    Den vegetariska trenden fortsätter att vara stark. I november var hela 34,6 procent av måltiderna i storstadsregionerna lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider.
    Läs mer
  • Var fjärde kvinna vill äta mer vegetariskt till jul

    Var fjärde kvinna vill äta mer vegetariskt till jul

    Snart börjar Sveriges mest traditionella mathögtid då ett stort antal olika traditionella maträtter ska samsas på julbordet. En färsk undersökning från Coops Matometer visar att både kvinnor och unga personer är de som i störst utsträckning vill ha ett grönare julbord. Undersökningen visar även att lutfisk och sylta är de julrätter som svensken i första hand kan tänka sig att ersätta med  vegetariska alternativ.
    Läs mer