Vad kan du tänka dig att äta i framtiden?

Vad kan du tänka dig att äta i framtiden?

När vi ställer frågan i Matometern om vad svenska folket skulle kunna tänka sig att äta mer av i framtiden är fisk och skaldjur det vanligaste svaret (67 procent), följt av vegetariskt i stort (55 procent). Mellan alternativen vanligt kött och baljväxter (bönor) skiljer endast tre procentenheter, medan insekter hamnar på 7 procent.

Vi på Coop vill lyfta fördelarna med bönor som framtidens protein. De är goda, bra för både hälsan och miljön och prisvärda. Och de finns redan.

Ändå äter 79 procent bönor endast ibland, sällan eller aldrig. Varför äter de inte bönor? Fyra skäl står ut – jag gillar inte konsistensen, jag gillar inte smaken, andra i familjen gillar inte bönor och jag saknar bra recept eller rätter för användning av bönor.

För den som saknar recept och rätter finns en mängd förslag på coop.se/framtidensprotein.

Matometern är Sveriges största undersökning om vad vi äter i Sverige varje dag.

  • Var tredje ung vill ha grönare påskmat

    Var tredje ung vill ha grönare påskmat

    Snart börjar en av årets största mathelger, påsken. En färsk undersökning visar att allt fler vill ha fler vegetariska alternativ på påskbordet, att påskgodiset är mer populärt i år jämfört med förra året och att påskgodiset helst ska ställas fram i en skål.
    Läs mer
  • Kaffe får konkurrens av energidryck till frukost

    Kaffe får konkurrens av energidryck till frukost

    Flera klassiska frukostvaror är på tillbakagång. Kaffe, korv, bacon och filmjölk får allt hårdare konkurrens av energidryck, smoothies och vegetabiliska mjölkdrycker. Det visar Matome...
    Läs mer