Vad kan du tänka dig att äta i framtiden?

Vad kan du tänka dig att äta i framtiden?

När vi ställer frågan i Matometern om vad svenska folket skulle kunna tänka sig att äta mer av i framtiden är fisk och skaldjur det vanligaste svaret (67 procent), följt av vegetariskt i stort (55 procent). Mellan alternativen vanligt kött och baljväxter (bönor) skiljer endast tre procentenheter, medan insekter hamnar på 7 procent.

Vi på Coop vill lyfta fördelarna med bönor som framtidens protein. De är goda, bra för både hälsan och miljön och prisvärda. Och de finns redan.

Ändå äter 79 procent bönor endast ibland, sällan eller aldrig. Varför äter de inte bönor? Fyra skäl står ut – jag gillar inte konsistensen, jag gillar inte smaken, andra i familjen gillar inte bönor och jag saknar bra recept eller rätter för användning av bönor.

För den som saknar recept och rätter finns en mängd förslag på coop.se/framtidensprotein.

Matometern är Sveriges största undersökning om vad vi äter i Sverige varje dag.

  • Hemmabagaren är tydlig – jag bakar den godaste kladdkakan

    Hemmabagaren är tydlig – jag bakar den godaste kladdkakan

    Vem bakar den godaste kladdkakan? Coops Matometer har inför Kladdkakans dag ställt frågan till drygt 1000 personer. Undersökningens visar på gott självförtroende – var fjärde uppger att de själva är den som bakar den godaste kladdkakan. Det råder heller inga tvivel om vad man helst äter till kladdkakan, en majoritet av de tillfrågade svarar grädde.
    Läs mer
  • Unga män nobbar vegetariska rätter

    Unga män nobbar vegetariska rätter

    Män i åldern 16 -24 är den grupp som i minst utsträckning väljer lakto-ovo vegetariska måltider till lunch och/eller middag, visar Matometerns vego-index. Det totala vego-indexet i september ligger på 30. Den grupp som i störst utsträckning väljer vegetariska alternativ är kvinnor i åldern 25-34 med ett indextal i september på 37,7. Vego-index för män i åldern 16-24 under samma period är däremot bara 20,8.
    Läs mer