Vad kan du tänka dig att äta i framtiden?

Vad kan du tänka dig att äta i framtiden?

När vi ställer frågan i Matometern om vad svenska folket skulle kunna tänka sig att äta mer av i framtiden är fisk och skaldjur det vanligaste svaret (67 procent), följt av vegetariskt i stort (55 procent). Mellan alternativen vanligt kött och baljväxter (bönor) skiljer endast tre procentenheter, medan insekter hamnar på 7 procent.

Vi på Coop vill lyfta fördelarna med bönor som framtidens protein. De är goda, bra för både hälsan och miljön och prisvärda. Och de finns redan.

Ändå äter 79 procent bönor endast ibland, sällan eller aldrig. Varför äter de inte bönor? Fyra skäl står ut – jag gillar inte konsistensen, jag gillar inte smaken, andra i familjen gillar inte bönor och jag saknar bra recept eller rätter för användning av bönor.

För den som saknar recept och rätter finns en mängd förslag på coop.se/framtidensprotein.

Matometern är Sveriges största undersökning om vad vi äter i Sverige varje dag.

  • Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

    Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

    Fler än tre av tio svenskar valde en lakto-ovo vegetarisk måltid i maj, visar ett nytt vego-index, som bygger på data från fler än 400 000 måltider från Coops Matometer. Det är kvinnor samt yngre personer som oftast väljer vegetariska måltider. Matometerns vego-index visar också att de som väljer vegetariska måltider har ökat med två procentenheter sen maj 2017.
    Läs mer
  • Jordgubben är svenskens favoritbär

    Jordgubben är svenskens favoritbär

    Jordgubben är svenskarnas absoluta favoritbär och allra mest äter vi på sommaren när det finns färska svenska jordgubbar. Men med årets värmebölja i maj har konsumtionen redan tagit fart rejält och ligger hela 26 procent högre än i maj 2017. Det visar färsk statistik från Coops Matometer.
    Läs mer