Vad kan du tänka dig att äta i framtiden?

Vad kan du tänka dig att äta i framtiden?

När vi ställer frågan i Matometern om vad svenska folket skulle kunna tänka sig att äta mer av i framtiden är fisk och skaldjur det vanligaste svaret (67 procent), följt av vegetariskt i stort (55 procent). Mellan alternativen vanligt kött och baljväxter (bönor) skiljer endast tre procentenheter, medan insekter hamnar på 7 procent.

Vi på Coop vill lyfta fördelarna med bönor som framtidens protein. De är goda, bra för både hälsan och miljön och prisvärda. Och de finns redan.

Ändå äter 79 procent bönor endast ibland, sällan eller aldrig. Varför äter de inte bönor? Fyra skäl står ut – jag gillar inte konsistensen, jag gillar inte smaken, andra i familjen gillar inte bönor och jag saknar bra recept eller rätter för användning av bönor.

För den som saknar recept och rätter finns en mängd förslag på coop.se/framtidensprotein.

Matometern är Sveriges största undersökning om vad vi äter i Sverige varje dag.

  • Vilken kasse tror du är bäst för miljön?

    Vilken kasse tror du är bäst för miljön?

    Frågan om plastkassar är en viktig del i hållbarhet inom handeln, både i matbutiker som Coop och i butiker som säljer kläder och andra varor. Ämnet har blivit extra aktuellt sedan ...
    Läs mer
  • De som äter bönor och linser mår bättre

    De som äter bönor och linser mår bättre

    De som äter bönor och linser upplever att de mår 15 procent bättre än genomsnittet. Det visar Coops Matometer, Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag. Mest baljväxter äter kvinnor, unga mellan 16-29 år och låginkomsttagare. Men trots att bönor är näringsrika, klimatsmarta och billiga hamnar de bara på tallriken vid knappt 3 procent av måltiderna. Det vill Coop ändra på med initiativet ”Framtidens protein”.
    Läs mer