Amelias ekoeffekt – minskade bekämpningsmedel i kroppen med 72 procent

Genom att äta ekologisk mat kan man minska halterna av bekämpningsmedel i kroppen. Det redovisades redan för snart ett år sedan i Coops film Ekoeffekten. När Amelia Adamo fick se filmen väckte den hennes nyfikenhet – hon ville veta om en rakt igenom ekologisk meny skulle påverka henne på något sätt. Och det gjorde det – efter två veckors frossande av ekologisk mat visade det sig att halten av bekämpningsmedel minskade i snitt med 72 procent i hennes urin.

IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort undersökningen på uppdrag av Coop. Under två veckor åt Amelia enbart icke-ekologisk mat, där fördelningen svenska och internationella livsmedel var cirka 50/50 under testet. I Amelias urinprover under de två första veckorna med icke ekologisk mat hittades spår av åtta bekämpningsmedel från bland annat insektsmedel, svampmedel, ogräsmedel och tillväxtreglerande medel. Därefter åt Amelia enbart ekologisk mat i två veckor. Också här var hälften av livsmedlen från Sverige och resten var importerat. Men nu visade hennes urinprover att antalet och halten av bekämpningsmedel minskat väsentligt – i snitt med 72 procent.

– Jag tycker att jag äter ganska hyfsat men efter två veckor med en rakt igenom ekologisk meny tänker jag annorlunda. Mat är lycka och då vill jag att det vi äter även ska vara bra för kroppen, för mina barn och barnbarn och inte minst för planeten, säger Amelia Adamo.

Genom den senaste undersökningen, där Amelia Adamo övergår till en rakt igenom ekologisk kost, får Coop ytterligare en indikation på att en övergång ger en mätbar effekt av halten bekämpningsmedel i kroppen. Men betonar samtidigt att undersökningen inte visar att konventionellt producerad mat är giftig eftersom den ligger under myndigheternas gränsvärden.

– Den stora behållningen är nog att jag och min sambo Lucio har lärt oss mer om ekologisk mat, utmanat våra fördomar, funderat på vad vi stoppar i oss och att vi faktiskt fått ett kvitto på att ekologisk mat har effekt, säger Amelia Adamo.

Under 2015 ökade Coop antalet ekologiska livsmedelsartiklar med 17,4 procent. Det egna varumärket Coop Änglamark, som i år fyller 25 år, är Sveriges starkaste ekologiska och miljömärkta varumärke. De ekologiska kategorier som ökade mest under 2015 är frukt och bär, mejeri samt grönsaker.

– Att aktivt göra ett val och byta en konventionell vara mot en ekologisk är ett enkelt och tydligt sätt att göra skillnad. Vi hoppas att vår undersökning bidrar till att fler gör medvetna val och inspirerar ännu fler att pröva ekologiskt, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Mer information om Ekoeffekten hittar du här: coop.se/ekoeffekten

För ytterligare information och kontakt med talespersoner:

Coops pressjour, 010-743 13 13

 • Coop ersätter de tunna plastpåsarna med papperspåsar

  Coop ersätter de tunna plastpåsarna med papperspåsar

  Coop har beslutat att fasa ut frukt- och gröntpåsarna av plast. Istället kommer kunderna att erbjudas påsar i papper och först ut blir en variant som kan återanvändas som matavfallspåse. Coop blir därmed först i branschen med utfasning av de tunna plastpåsarna och åtgärden minskar företagets plastförbrukning med cirka 300 ton/år.
  Läs mer
 • Norrsken första partner till Coops innovationsplattform

  Norrsken första partner till Coops innovationsplattform

  Som ett led i Coops digitaliseringsresa etablerar Coop en extern innovationsplattform som ska möjliggöra för entreprenörer att få kapital och möjlighet att testa sina affärsidéer skarpt i Coops verksamhet. Första partner till innovationsplattformen blir Norrsken Foundation.
  Läs mer