Amelias ekoeffekt – minskade bekämpningsmedel i kroppen med 72 procent

Genom att äta ekologisk mat kan man minska halterna av bekämpningsmedel i kroppen. Det redovisades redan för snart ett år sedan i Coops film Ekoeffekten. När Amelia Adamo fick se filmen väckte den hennes nyfikenhet – hon ville veta om en rakt igenom ekologisk meny skulle påverka henne på något sätt. Och det gjorde det – efter två veckors frossande av ekologisk mat visade det sig att halten av bekämpningsmedel minskade i snitt med 72 procent i hennes urin.

IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort undersökningen på uppdrag av Coop. Under två veckor åt Amelia enbart icke-ekologisk mat, där fördelningen svenska och internationella livsmedel var cirka 50/50 under testet. I Amelias urinprover under de två första veckorna med icke ekologisk mat hittades spår av åtta bekämpningsmedel från bland annat insektsmedel, svampmedel, ogräsmedel och tillväxtreglerande medel. Därefter åt Amelia enbart ekologisk mat i två veckor. Också här var hälften av livsmedlen från Sverige och resten var importerat. Men nu visade hennes urinprover att antalet och halten av bekämpningsmedel minskat väsentligt – i snitt med 72 procent.

– Jag tycker att jag äter ganska hyfsat men efter två veckor med en rakt igenom ekologisk meny tänker jag annorlunda. Mat är lycka och då vill jag att det vi äter även ska vara bra för kroppen, för mina barn och barnbarn och inte minst för planeten, säger Amelia Adamo.

Genom den senaste undersökningen, där Amelia Adamo övergår till en rakt igenom ekologisk kost, får Coop ytterligare en indikation på att en övergång ger en mätbar effekt av halten bekämpningsmedel i kroppen. Men betonar samtidigt att undersökningen inte visar att konventionellt producerad mat är giftig eftersom den ligger under myndigheternas gränsvärden.

– Den stora behållningen är nog att jag och min sambo Lucio har lärt oss mer om ekologisk mat, utmanat våra fördomar, funderat på vad vi stoppar i oss och att vi faktiskt fått ett kvitto på att ekologisk mat har effekt, säger Amelia Adamo.

Under 2015 ökade Coop antalet ekologiska livsmedelsartiklar med 17,4 procent. Det egna varumärket Coop Änglamark, som i år fyller 25 år, är Sveriges starkaste ekologiska och miljömärkta varumärke. De ekologiska kategorier som ökade mest under 2015 är frukt och bär, mejeri samt grönsaker.

– Att aktivt göra ett val och byta en konventionell vara mot en ekologisk är ett enkelt och tydligt sätt att göra skillnad. Vi hoppas att vår undersökning bidrar till att fler gör medvetna val och inspirerar ännu fler att pröva ekologiskt, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Mer information om Ekoeffekten hittar du här: coop.se/ekoeffekten

För ytterligare information och kontakt med talespersoner:

Coops pressjour, 010-743 13 13

 • Coop hyllar de hållbaraste medlemmarna

  Coop hyllar de hållbaraste medlemmarna

  Tidigare i år utsågs Coop till Sveriges mest hållbara varumärke. Nu hyllar Coop de medlemmar som handlar mest hållbara varor runtom i landet. Vinnarna har alla minst 80 procent hållbarhetsmärkta varor i sina kundkorgar.
  Läs mer
 • Nordisk Råvara prisas med Änglamarkspriset 2018

  Nordisk Råvara prisas med Änglamarkspriset 2018

  Änglamarksjuryn och svenska folket röstade fram matföretaget Nordisk Råvara till vinnare av Coops Änglamarkspris 2018, där temat för priset är hållbar matglädje. Igår mottog Nordisk Råvara prischecken på 100 000 kronor. I samband med att Änglamarkspriset delades ut presenterade Coop även sin stora satsning på sitt varumärke Änglamark med nytt utseende på förpackningarna.
  Läs mer