7 av 10 väljer en ekologisk påsk

7 av 10 väljer en ekologisk påsk

72 procent kommer välja något ekologiskt livsmedel när de handlar mat i påsk. En av tre säger att de kommer välja ekologiskt, antingen till stor del eller för all påskmat där det är möjligt, visar en färsk undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Coop.

Under 2016 ökade Coops ekologiska livsmedelssortiment med nästan 500 produkter och Coop gick som första dagligvarukedja i Sverige över 10 procent ekologisk försäljningsandel. Inför påsken i år är intresset för ekologiskt stort. 40 procent av kvinnorna säger att de kommer välja ekologiskt antingen till stor del eller för all påskmat där det är möjligt, medan motsvarande siffra för männen är 27 procent.

– Det är roligt att se att sju av tio väljer ekologiskt i påsk. Ägg hamnar till exempel högt på listan av varor som Coops kunder helst väljer att köpa ekologiskt. Jag kan även varmt rekommendera varor från vårt ekologiska Änglamark, som lax, potatis, hårdost, choklad eller våra fantastiska glassar till påskfikat, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Av alla ägg som säljs på Coop är 30 procent ekologiska och äggen placerar sig på andra plats efter bananer på listan över omsatta ekovaror. Ägg har länge varit en viktig fråga för Coop. Redan 2002 startades arbetet att fasa ut burägg ur sortimentet och sedan 2015 säljs enbart ägg från frigående hönor.

Undersökningen om påskmat genomfördes 20 mars till 2 april 2017 av Demoskop på uppdrag av Coop. Följande fråga ställdes till 2 000 svenskar: ”När du handlar påskmat i år, kommer du att välja ekologiska livsmedel?”

För mer information kontakta:
Coops pressjour, 010–743 13 13

  • Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

    Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

    Fler än tre av tio svenskar valde en lakto-ovo vegetarisk måltid i maj, visar ett nytt vego-index, som bygger på data från fler än 400 000 måltider från Coops Matometer. Det är kvinnor samt yngre personer som oftast väljer vegetariska måltider. Matometerns vego-index visar också att de som väljer vegetariska måltider har ökat med två procentenheter sen maj 2017.
    Läs mer
  • Jordgubben är svenskens favoritbär

    Jordgubben är svenskens favoritbär

    Jordgubben är svenskarnas absoluta favoritbär och allra mest äter vi på sommaren när det finns färska svenska jordgubbar. Men med årets värmebölja i maj har konsumtionen redan tagit fart rejält och ligger hela 26 procent högre än i maj 2017. Det visar färsk statistik från Coops Matometer.
    Läs mer