MSC-märkt lutfisk i jul

MSC-märkt lutfisk i jul

I år kan kunder i hela landet för första gången äta lutfisk på långa med MSC-märkning. Coop har tre sorters lutfisk, och alla är MSC-märkta.

I Coops egna sortiment finns tre sorters lutfisk i jul – skinnfri, med skinn och utan skinn som tillagas i mikrovågsugn. Alla tre sorter är MSC-certifierade och säljs under varumärket Coop.

Lutfisk görs på långa, som fiskas på våren, torkas och sedan läggs på lut så att den är klar till jul. Fisken i Coops lutfisk fiskas utanför Island. Fisket med långlina och krok på långa utanför Island erhöll MSC-certifiering i november förra året. Ett litet parti var klart till förra julen, men i år är första julen som MSC-märkt lutfisk på långa finns brett på marknaden.

All fisk som säljs på Coop ska ha fångats eller odlats enligt gällande lagar och regler. Men vi vill gå längre än så. Därför ska vi inte sälja fisk från bestånd som är starkt hotade eller mycket känsliga för fiske. På Coops fisklista listar vi godkända fiskar som säljs hos Coop.

MSC-märkningen är ett miljömärke för fiske från världshaven. Fisket ska ha skett med godkända metoder och på fiskbestånd som tål fiske.

För mer information kontakta

Charlotta Åsell, charlotta.asell@coop.se eller 010-743 43 79

 

  • Coop inleder arbetet för MSC-certifiering av alla fiskdiskar

    Coop inleder arbetet för MSC-certifiering av alla fiskdiskar

    Nu börjar Coop arbetet för att MSC-certifiera samtliga Coops färska fiskdiskar, i linje med Coops fiskstrategi. I och med detta blir Coop Sveriges första matkedja som MSC-certifierar all...
    Läs mer
  • Coop ökar ekoförsäljningen – 10 procent ekologiskt

    Coop ökar ekoförsäljningen – 10 procent ekologiskt

    2016 blev ännu ett rekordår för Coops ekologiska försäljning. Försäljningsandelen uppgick till 10,0 procent. En ökning med 8,7 procent sedan 2015, då andelen låg på 9,2 procent. För Coops näthandel ligger ekoandelen på 21 procent. Coops starka erbjudande inom ekologiskt gör skillnad för kunder, leverantörer och miljön.
    Läs mer