Fyra av tio barnfamiljer vill äta mindre kött

Fyra av tio barnfamiljer vill äta mindre kött

Inga vegetariska rätter ligger i topp tio när barnfamiljerna listar sina vardagsrätter. Samtidigt säger fyra av tio barnfamiljer att de vill äta mindre kött. Nu startar Coop initiativet Nya vardagsmaten för att hjälpa barnfamiljer och alla andra som vill äta lite smartare och grönare.

I en undersökning genomförd i Coops medlemspanel bland mer än 200 barnfamiljer uppger en av tre att de äter kött fler än tre gånger under en vanlig arbetsvecka. Hela 46 procent av barnfamiljerna äter aldrig vegetariskt, medan en familj av tio uppger att de äter vegetariskt varje vecka.

– Svensken äter för mycket kött idag och det är inte hållbart på sikt. Men vi på Coop tror inte att man ändrar beteende med pekpinnar. Därför vill vi ge inspiration och konkreta tips på hur man kan införa mer grönt i vardagsmaten, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef på Coop.

Med sajten Nya Vardagsmaten vill Coop hjälpa barnfamiljer att äta grönare och smartare. Där finns förslag på hur man kan göra vardagsrätterna grönare genom att minska mängden kött eller ersätta det helt. Coop introducerar också den nya podden ”Nya vardagsmaten” med den välkände kocken Paul Svensson. Han kommer i tio avsnitt med hjälp av inbjudna gäster berätta och tipsa om hur man kan göra maten grönare och mer hållbar.

– Många tror att det är krångligt och tar längre tid att laga grönare mat, eller att barnen inte kommer att gilla maten. Vi har tagit fram recept på vardagsfavoriter som är lika lätta att laga och minst lika goda de traditionella rätterna. Det handlar om att börja laga ett par nya rätter och få in dem i vardagsrutinen, säger Sara Begner, chef för Coops provkök.

Ny lista – barnfamiljernas tio favoriträtter

I topp bland vardagsrätterna ligger spaghetti och köttfärssås, köttbullar och potatis och kyckling med ris. Ingen vegetarisk rätt ligger bland topp tio och den första vegetariska rätten – pannkakor – hamnar först på tolfte plats.

  1. Spaghetti och köttfärssås
  2. Köttbullar och potatis
  3. Kyckling med ris
  4. Köttbullar och makaroner
  5. Fisk och potatis
  6. Tacos
  7. Kyckling i ugn
  8. Korv stroganoff
  9. Falukorv och makaroner
  10. Korv

Undersökningen genomfördes bland 212 barnfamiljer i Coops medlemspanel 18-25 augusti 2016.

För mer information om Nya Vardagsmaten: Coop.se/nyavardagsmaten

För mer information, vänligen kontakta:

Coops presstjänst: 010-743 13 13

  • Coop börjar sälja lösviktsgodis med 95 procent mindre socker

    Coop börjar sälja lösviktsgodis med 95 procent mindre socker

    Från och med juli utökar Coop sortimentet av lösgodis, med ”Sweets with Benefits” från det nystartade svenska företaget Tweek. Företagets lösgodis innehåller 95 procent mindre socker och upp till 50 procent färre kalorier än traditionellt godis.
    Läs mer
  • Tre av tio väljer alkoholfritt oftare

    Tre av tio väljer alkoholfritt oftare

    Alkoholfria alternativ blir allt populärare bland svenskarna. Tre av tio uppger att de allt oftare väljer alkoholfria alternativ, visar en färsk undersökning från Demoskop genomförd på uppdrag av Coop. Trenden är också tydlig på butikshyllorna där försäljningen av alkoholfritt vin och öl ökade med närmare 40 procent under 2016.
    Läs mer