Fyra av tio barnfamiljer vill äta mindre kött

Fyra av tio barnfamiljer vill äta mindre kött

Inga vegetariska rätter ligger i topp tio när barnfamiljerna listar sina vardagsrätter. Samtidigt säger fyra av tio barnfamiljer att de vill äta mindre kött. Nu startar Coop initiativet Nya vardagsmaten för att hjälpa barnfamiljer och alla andra som vill äta lite smartare och grönare.

I en undersökning genomförd i Coops medlemspanel bland mer än 200 barnfamiljer uppger en av tre att de äter kött fler än tre gånger under en vanlig arbetsvecka. Hela 46 procent av barnfamiljerna äter aldrig vegetariskt, medan en familj av tio uppger att de äter vegetariskt varje vecka.

– Svensken äter för mycket kött idag och det är inte hållbart på sikt. Men vi på Coop tror inte att man ändrar beteende med pekpinnar. Därför vill vi ge inspiration och konkreta tips på hur man kan införa mer grönt i vardagsmaten, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef på Coop.

Med sajten Nya Vardagsmaten vill Coop hjälpa barnfamiljer att äta grönare och smartare. Där finns förslag på hur man kan göra vardagsrätterna grönare genom att minska mängden kött eller ersätta det helt. Coop introducerar också den nya podden ”Nya vardagsmaten” med den välkände kocken Paul Svensson. Han kommer i tio avsnitt med hjälp av inbjudna gäster berätta och tipsa om hur man kan göra maten grönare och mer hållbar.

– Många tror att det är krångligt och tar längre tid att laga grönare mat, eller att barnen inte kommer att gilla maten. Vi har tagit fram recept på vardagsfavoriter som är lika lätta att laga och minst lika goda de traditionella rätterna. Det handlar om att börja laga ett par nya rätter och få in dem i vardagsrutinen, säger Sara Begner, chef för Coops provkök.

Ny lista – barnfamiljernas tio favoriträtter

I topp bland vardagsrätterna ligger spaghetti och köttfärssås, köttbullar och potatis och kyckling med ris. Ingen vegetarisk rätt ligger bland topp tio och den första vegetariska rätten – pannkakor – hamnar först på tolfte plats.

  1. Spaghetti och köttfärssås
  2. Köttbullar och potatis
  3. Kyckling med ris
  4. Köttbullar och makaroner
  5. Fisk och potatis
  6. Tacos
  7. Kyckling i ugn
  8. Korv stroganoff
  9. Falukorv och makaroner
  10. Korv

Undersökningen genomfördes bland 212 barnfamiljer i Coops medlemspanel 18-25 augusti 2016.

För mer information om Nya Vardagsmaten: Coop.se/nyavardagsmaten

För mer information, vänligen kontakta:

Coops presstjänst: 010-743 13 13

  • Åtta av tio vill ha ekologiskt på julbordet

    Åtta av tio vill ha ekologiskt på julbordet

    I år kommer 78 procent välja något ekologiskt livsmedel när de handlar julmat. Nästan hälften säger att de kommer välja ekologiskt till stor del eller på all julmat där det är möjligt, visar en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Coop.
    Läs mer
  • Coop river matpyramiden i Almedalen

    Coop river matpyramiden i Almedalen

    På 70-talet tog Kooperativa Förbundet fram matpyramiden för att göra det enkelt att äta prisvärt och hälsosamt. När Coop nu 40 år senare ser hur folk faktiskt äter kan vi snabbt konstatera att den inte längre fungerar. I toppen på svenskarnas matpyramid ligger nu hela 30 procent tomma kalorier. Därför har vi kommit fram till det drastiska beslutet att det är dags att riva matpyramiden. Almedalen blir startskottet för Coops nya strategi för hur vi pratar om hälsosam och hållbar mat.
    Läs mer