Coop utökar återkallelsen av kött

Pressmeddelande 2013-01-24

Coop återkallar köttfärs och lövbiff under varumärkena X-tra och Coop på grund av risk för salmonella.

Salmonella har enbart konstaterats i det irländska köttet som säljs under varumärket X-tra. Som en säkerhetsåtgärd återkallas även svensk köttfärs under varumärket Coop som producerats samma dag och på samma produktionslinje.  

Tidigare i veckan återkallades ett antal produkter av samma anledning. En ny stickprovskontroll har visat på förekomst av salmonella i ett annat parti. Coop återkallar hela det nu aktuella råvarupartiet. Beslutet har fattats efter uppmaning från Livsmedelsverket.

Produkterna har distribuerats över hela landet, exklusive Värmland. Det kan dock variera från butik till butik om man tagit in produkterna i sortimentet.

Vi beklagar det inträffade. Kunder som har aktuell produkt kvar hemma ombeds lämna tillbaka den i närmaste Coop-butik. Salmonellabakterier dör vid upphettning till minst 70 grader.

Återkallelsen gäller nedanstående produkter:

Varumärke Benämning Vikt Sista förbrukningsdag
X-tra Nötfärs, fetthalt 10 % 1000 g 22 till 29 jan 2013
X-tra Nötfärs, fetthalt 10 % 2000 g 22 till 29 jan 2013
X-tra Nötfärs, fetthalt 15-20% 2000 g 22 till 24 jan 2013
X-tra Lövbiff 800 g 22 till 29 jan 2013
Coop Kalvfärs,  fetthalt  16 % 400 g 27  jan 2013
Coop Nötfärs,  fetthalt  10-12 % 500 g 27  jan 2013
Coop Nötfärs,  fetthalt  10-12 % 2000 g 27  jan 2013
Coop Nötfärs,  fetthalt  16-18 % 2000 g 27  jan 2013
Coop Fläskfärs,  fetthalt  23 % 500 g 27  jan 2013
Coop Blandfärs (50/50),  fetthalt  20 % 2000 g 27  jan 2013
Coop Blandfärs (70/30),  fetthalt  14 % 500 g 27  jan 2013
Coop Blandfärs (50/50),  fetthalt   20 % 500 g 27  jan 2013
Coop Lammfärs,  fetthalt  10 % 400 g 27  jan 2013

Ytterligare information:

Journalister och media: Coops pressjour 010-743 13 13

Kunder: Coop Kundkontakt 0771-17 17 17